Marcați
De la începutul acestui an 388 de copiii au fost victime ale accidentelor rutiere, dintre care 13 ș-au pierdut viața
23.11.2022, 20:09
De la începutul acestui an 388 de copiii au fost victime ale accidentelor rutiere, dintre care 13 ș-au pierdut viața. Cei mai mulți dintre acești minori sunt de vârstă școlară, constată poliția. Cauzele principale sunt traversarea neregulamentară a străzilor și deplasarea în vehicul fără cuplarea centurii de siguranță. Pentru a-i sensibiliza pe părinți, dar și pe copii asupra acestei probleme oamenii legii împreună cu reprezentanții Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au lansat campania națională prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic.

Campania a fost lansată la Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. Ofițerii de patrulare le-au explicat elevilor regulile care trebuie respectate cu strictețe în trafic.

VALERIU CARP, ofițer superior al Inspectoratul Național de Securitate Publică: Traversați strada doar în locuri amenajate sau la trecerile pietonale dirijate. Respectați cerințele semaforului. Nu alergați pe treceri de pietoni sau pe partea carosabilă. Nu utilizați telefoanele mobile, căștile, sau alte dispozitive care vă distrag atenția.

Statisticile arată că în zece luni ale anului curent 122 de accidente produse s-au produs din vina minorilor. Totodată, cei mai mulți copii implicați în accidente rutiere, sau 107 copii, au vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani. Dintre aceștia șapte au decedat.

SVETLANA COCIU, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”: Astăzi, Republica Moldova se situează pe locul 4 cu leziuni traumatice și alte cauze externe de traumare atât înmorbiditate, cât și în moratlitate. Dar ocupă locul doi în ccea ce privește traumatismele rutiere în clasamentul deceselor. De aceea, este foarte important să facem această sensibilizare.

Campania națională cu genericul ”Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic” se va desfășura în perioada 23-30 noiembrie, în mai multe instituții de învățământ din țară. Pe parcursul anului 2021 au fost raportate 399 de accidente cu implicarea minorilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).