Marcați
Gazprom va reduce aprovizionarea cu gaz
22.11.2022, 17:33
Concernul rus "Gazprom" nu a rezervat capacități adiționale de tranzit de la operatorul ucrainean de transport al gazelor, pentru a asigura țara noastră cu volumele depline de hidrocarbură în luna decembrie. Astfel, luna viitoare livrările vor fi cu aproximativ 60 la sută mai mici, decât cele prevăzute de contractul bilateral, anunță secretarul de stat al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan.

În același timp, furnozorul rus acuză Ucraina că și-ar opri o parte din volumul de gaze destinat Republicii Moldova. Din aceste considerente gigantul energetic anunță că va limita livrările începând cu data de 28 noiembrie. Oficialii de la Kiev neagă acuzațiile.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan a scris pe pagina sa socială că la licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată pe data de 21 noiembrie de către operatorul de transport al gazelor din Ucraina la punctele de interconectare cu Republica Moldova, nu au fost rezervate capacități adiționale din partea furnizorului rus Gazprom.

”La moment, compania „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la operatorul de transport al gazelor din Ucraina pentru perioada Octombrie 2022 - Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru punctul Oleksiivka - 1,2 mil. m³/zi și pentru Grebeniki - 4,5 mil. m³/zi”, a scris Borosan pe pagina lui de Facebook.

În aceste condiții, potrivit secreatrului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pentru luna decembrie Republica Moldova va primi doar puțin peste 40 de procente din volumul de gaz necesar pentru această perioadă.

”Începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la concernul „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de „Moldovagaz” și „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor natural, care prevede 189 mil. m³ pentru malul drept și 217 mil. m³ de gaze pentru malul stâng”, - a punctat Borosan.

În același timp, concernul Gazprom acuză într-un comunicat de presă Ucraina de faptul că ar sustrage din volumul de gaze destinate Republicii Moldova. Potrivit furnizorului, volumul de gaz livrat de Gazprom către punctul de măsurare Sudja pentru tranzitul către Moldova prin teritoriul ucrainean ar depăși volumul fizic ajuns la frontiera moldo-ucraineană. În comunicatul Gazprom se atenționează că livrările de facto în luna noiembrie, destinate țării noastre, ar fi de aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaze. Gazprom susține că în Ucraina ar fi reținută o parte din acest volum, deoarece în aceeași perioadă volumul acumulat de decontare al gazelor în Ucraina a fost de peste 52 de milioane de metri cubi.

Oficialii de la Kiev neagă acuzațiile și declară că astfel Federația Rusă folosește în continuare resursele energetice în calitate de instrument politic. Potrivit operatorului de transport din Ucraina, gaze rusești prevăzute pentru Republica Moldova sunt tranzitate în volum deplin prin punctele de ieșire Olexiivka și Grebeniki, iar prin amenințările de sistare a livrărilor către țara noastră, Federația Rusă ar încerca să determine Chișinăul să nu mai folosească rețelele de tranzit și de depozitare ucrainene.

"Nu este pentru prima dată când Rusia recurge la folosirea gazului ca instrument de presiune politică. Este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia sa de a limita și mai mult livrările de gaze către țările europene. Introducerea regulilor de operare tipic europene la punctele de interconectare interstatală este interpretată în mod deliberat de Gazprom ca o încălcare a obligațiilor contractuale, în mod evident în scopuri mai degrabă politice decât comerciale", - a declarat Olga Belkova, director pentru relații guvernamentale și organizații internaționale din cadrul GTS Ucraina.

Președintele consiliului de administrare al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban a promis că va veni mai târziu cu un comentariu pe marginea anunțului Gazprom privind livrările de gaze către țara noastră începând cu data de 28 noiembrie. Amintim că, în luna noiembrie, concernul rus Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum de 5,7 milioane de metri cub de gaz pe zi, ceea ce a constituit cu 60 la sută mai puțin decât cantitatea necesară a țării. Pentru luna octombrie, Gazprom, a redus livrările de gaze pentru țara noastră cu 30%.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).