Marcați
Franța, Germania și România au promis un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova
22.11.2022, 16:26
Franța, Germania și România au promis un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro. Banii sunt oferiți pentru depășirea crizei energetice, dar și susținerea refugiaților din Ucraina. În același timp, Premierul Natalia Gavrilița nu a putut spune când vor ajunge acești bani în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul conferinței de sprijin de la Paris că Republica Moldova se confruntă în prezent cu o criză energetică și o inflație fără precedent.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Mulți moldoveni nu au posibilitatea să plătească toate aceste costuri peste iarnă, dacă Guvernul nu ar inteveni să îi ajute. Vreau să mulțumesc partenerilor noștri care ne-au ajutat să facem față unei asemenea situații, unei asemenea crize multiple.

Șefa statului a mai adăugat că și războiul din Ucraina a pus o amprentă puternică asupra economiei țării, iar Moldova este astăzi într-un război hibrid, purtat de forțe care își doresc îndepărtarea statului de aspirațiile sale europene. În această ordine de idei, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că pachetul de sprijin pentru țara noastră va fi de 126 de milioane de euro, dintre care o sută de milioane vin din partea autorităților de la Paris.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: Oferim peste 100 de milioane de euro, inclusiv pentru soluționarea problemelor refugiaților și pentru a le permite refugiaților accesul la educație, hrană și tot ce este necesar. De asemenea, sunt mobilizate două milioane de euro pentru a ajuta reformele energetice publice. Situația de criză din Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu, motiv pentru care Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în energie și alte domenii.

Când vor ajunge acești bani în Republica Moldova încă nu se cunoaște. Premierul Natalia Gavrilița susține că este nevoie de câteva zile pentru un răspuns la această întrebare.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Trebuie să treacă câteva zile ca să discutăm cu echipele tehnice să vedem dacă sunt bani noi sau nu, dacă sunt pentru proiecte, sau vin ca și suport bugetului, dacă au careva condiții. Avem sume mari declarate. Anumite sume merg pentru proiectele în derulare ale agențiilor de dezvoltare, sau pentru instituțiile organizațiilor ONU. Totuși am primit sume impunătoare direct în buget. Anul ăsta vom termina anul bugetar cu circa 3,8 mlrd de lei granturi, deci sunt sume nerambursabile, care vor beni în buget.

Totodată, șefa Cabinetului de miniștri a menționat că Republica Moldova nu a primit toți banii din pachetul de sprijin promis la o conferință similară de la București, care a avut loc pe 15 iulie. Atunci donatorii au anunțat o sumă de 615 milioane de euro, din care 432 de milioane de euro sub formă de grant.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: În anul 2022 aem în total cu toate previziunile pana la finele anului 622 de milioane de euro dintre care circa 480 de milioane sunt împrumuturi. Sunt împrumuturi concesionale pentru finanțarea deficitului bugetar și mai mult de 140 de milioane sunt granturi.

Natalia Gavrilița a explicat că este vorba despre împrumuturi inclusive pentru proiecte de infrastructură, cum ar fi reforma căii ferate. Platforma de sprijin pentru Moldova a fost fondată de autoritățile din Germania, Franța și România. Până în prezent au mai avut loc două conferințe în acest sens – la Berlin și la București. Următoarea întrunire va avea loc vara la Chișinău, unde și-au confirmat participarea liderii celor trei țări.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).