Marcați
Gavrilița nu exclude că energia electrică ar putea ajunge la 10 lei
22.11.2022, 15:36
În lunile de iarnă tariful la energia electrică ar putea ajunge la 10 lei pentru un kw/h. Un astfel de scenariu nu este exclus de premierul Natalia Gavrilița, care spune că este foarte mare probabilitatea ca odată cu scăderea temperaturilor, curentul importat ar putea fi mai scump.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Cu cât va fi mai frig afară, cu atât se face mai scumpă energia, dar încercăm să negociem capacități mai mari prin contracte bilaterale la un preț mai avantajos.

Șefa Executivului a mai precizat că, autoritățile poartă negocieri cu Centrala de la Cuciurgan, pentru a fi încheiate un contract bilateral la preț mai avantajos. Întreprinderea din stânga Nistrului a sistat livrările pe malul drept al Nistrului la începutul lunii noiembrie, din cauza volumelor insuficiente de gaze pe care le eliberează furnizorul rus Gazprom. În aceste condiții, fiind întrebată dacă tariful pentru consumatorii finali la energia electrică ar putea ajunge la 10 lei, șefa Executivului nu a exclus acest lucru, deși și-a exprimat speranța că nu vom ajunge în astfel de situații.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Să știți că trăim într-o perioadă de incertitudine, noi credem că nu vom ajunge acolo, dar să știti că deja nu mai exclud nici un risc, pentru că vedem aceste bombardamente în Ucraina, s-ar putea ca să destabilizeze întreaga piață europeană de furnizare a energiei electrice, să fie nevoită Ucraina să importe mult mai mult, deci sunt riscuri reale și anume de asta mă întorc la cuvintele doamnei președinte: ”Va fi o iarna grea.”

În prezent, Republica Moldova importă energie electrică în proporție de aproximativ 80 de procente din România. Prețul de achiziție variază între 90 și aproape 400 de euro pentru un MW/h. Din aceste considerente, tariful pentru consumatorii finali a fost majorat de două ori într-o singură lună. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru consumul de curent patru lei și 77 de bani pentru un kilowatt/oră, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – patru lei și 81 de bani pentru un kilowatt\oră. În același timp, Comisia pentru Situații Excepționale a decis la ultima sa ședință că, în cazul existenței unor factori obiectivi, care generează necesitatea majorării sau micșorării venitului reglementat al furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune cu mai mult cu 1%, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).