Marcați
Antreprenorii din Moldova vor putea beneficia de compensații pentru dobânzile achitate la creditele investiționale
22.11.2022, 14:11
Antreprenorii din Moldova vor putea beneficia de compensații pentru dobânzile achitate la creditele investiționale, contractate de la bănci, organizații creditare nebancare și asociații de împrumut. Decizia vine în contextul scumpirii creditelor, în rezultatul politicilor implementate de Banca Națională pentru a depăși criza în care se află țara. Astfel, compensația va acoperi două puncte procentuale din costul dobânzii, iar plafonul maxim alocat pentru fiecare beneficiar va fi de 300 de mii de lei. Potrivit reprezentanților guvernării, perioada compensării va fi august - decembrie 2022.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, pentru compensarea dobânzilor achitate la creditele investiționale, vor fi eligibile întrepriderile mici și mijlocii, care reprezintă majoritatea agenților econimici din țară.

DUMITRU PÎNTEA, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: Este vorba de creditele active la 1 august, pentru că creșterea a avut loc la mijlocul verii, și creditele care, la moment, sunt clasificate de creditori în categoria standart sau supravegheat. Compensațiile vor avea loc pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna august până în luna decembrie anul curent.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că ajutorul acordat mediului de afaceri este în limita resurselor disponibile în bugetul statului.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: Având resurse limitate, să recunoaștem, suntem în continuare una dintre cele mai sărace țări din Europa, nu trebuie să ne rușinăm de asta, dar trebuie să acceptăm și să muncim ca să creștem această economie cât mai rapid, cu pași cât mai mari, însă în limita resurselor disponibile. Acei agenți economici care au efectuat investiții, acele IMM-uri care au efectuat investiții înainte de criză, neștiind ce-i așteaptă, trebuie protejați de aceste creșteri ale costurilor. Respectiv, ODA va compensa acelor agenți economici care vor aplica la acest instrument până la două puncte procentuale din costul dobânzii.

Astfel, companiile care intenționează să apeleze la ajutorul statului, pot depune cereri pentru compensații lunare, sau pentru o sumă unică, ce va cuprinde plățile pentru toate cele cinci luni incluse în program.

DUMITRU PÎNTEA, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: Mărimea compensației este în cuantum de două puncte procentuale și se calculează după o formulă care este prezentă atât în regulament, cât și într-un ghid pe care orice antreprenor o să-l găsească pe site-ul ODA. Mărimea maximă a compensației a fost plafonată la 300 de mii de lei. Antreprenorul are două posibilități, fie aplică în continuare pentru fiecare lună în parte, fie după luna decembrie, aplică o singură dată pentru toate cele cinci luni și primește o singură dată compensația.

Antreprenorii care vor să aplice pentru a beneficia de compensații pentru dobânzile achitate la creditele investiționale, pot să se înregistreze pe site-ul compensatii.oda.md, unde vor găsi ghidul explicativ și regulamentul de compensare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).