Marcați
Producția de lapte în Moldova este insuficientă
22.11.2022, 13:56
Producția de lapte în Republica Moldova este insuficientă. Motivul ar fi numărul mici de vaci, dar și productivitatea slabă a acestora. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea în cadrul unui interviu acordat presei, subliniind că lunar se consumă peste 560 de mii de litri de lapte, în țară fiind produse puțin peste 230 de mii de litri. Astfel, ramura zootehnică are nevoie de încă aproximativ cinci mii de bovine. Totodată, ministrul spune că se va insista pe achiziția animalelor cu productivitate înaltă, pentru a asigura procesatorii cu materie primă suficientă.

Vladimir Bolea recunoaște că Republica Moldova nu-și poate acoperi îndeajuns consumul de lapte, din aceste considerente sunt necesare soluții urgente.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Pentru a-și acoperi consumul propriu de lapte, Republica Moldova are nevoie de circa 20 mii de vaci, ceea ce sperăm să le avem în doi ani. Noi în prezent avem 16.400 și până la sfârșitul anului vom depăși cifra de 17 mii de capete. Însă trebuie să ne oprim, pentru că astăzi are loc un proces de trecere a animalelor slab productive în gospodării țărănești. Or, ministerul trebuie să vină și să le schimbe în animale cu productivitate înaltă.

Ministrul Agriculturii a explicat că, în pofida faptului că în prezent crește numărul de bovine, cantitatea de lapte rămâne scăzută.

VLADIMIR BOLEA: E vorba de calitatea acestor bovine. Animalele care erau achiziționate de la persoanele fizice au fost de o productivitate joasă, de aceea de la 1 ianuarie plățile vor fi per litru de lapte. Trebuie să modernizăm ramura că altfel nu mai putem exista. Și aici vorbim și de securitatea alimentară. Noi consumăm lunar circa 568 mii de litri de lapte. În condițiile de fermă producem circa 30 mii de litri de lapte, iar 200 mii de litri le achiziționăm de la persoanele fizice.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea creșterii vitelor și păsărilor în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).