Marcați
Investiții în învățământul superior
21.11.2022, 18:06
14,3 milioane de euro vor fi investiți în învățământul din Republica Moldova. Banii oferiți de Banca Mondială vor ajunge la 13 instituții de învățământ, care vor implementa proiecte în domenii precum „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”. În urma implementării acestora, vor fi dotate laboratoare, centre de cercetare, săli de curs și alte spații de instruire. Beneficiarii noului proiect vor fi peste 20 de mii de studenți și 1500 de cadre didactice din țară.

Premierul Natalia Gavrilița, prezentă la lansarea proiectului, a declarat că Republica Moldova are nevoie de specialiști calificați în mai multe domenii.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Țara noastră are nevoie de ingineri care să construiască o Moldovă puternică, de specialiști inovativi în domeniul IT, în domeniul industriilor creative, în alte domenii, de personal medical în care să avem încredere și care să ofere servicii de calitate, de profesori care să instruiască, dar mai important să inspire, să cultiveze valori în noile generații.

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a declarat că învățământul superior și mediu de specialitate avea nevoie de investiții serioase pentru a merge în pas cu cerințele timpului.

Pentru participarea la proiect a fost organizat un concurs, în urma căruia au fost selectate șapte instituții de învățământ superior public. Este vorba de Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, și Academia de Studii Economice. De asemenea, de finanțarea Băncii Mondiale vor beneficia și șase colegii pedagogice. Este vorba despre Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, Colegiul „Alexei Mateevici” din Chişinău, Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei și Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din Bălţi.

Rectorii universitățiilor selectate au declarat că toți banii oferiți de partenerul de dezvoltare vor fi cheltuiți rezonabil.

În urma implementării proiectuluui, vor fi dotate aproximativ 52 de laboratoare și centre de cercetare, 67 de săli de curs, săli polifuncționale și alte spații de instruire. Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).