Marcați
Situația în agricultură a ajuns într-un proces de stagnare
21.11.2022, 13:31
Situația în agricultură nu este cea mai bună și a ajuns într-un proces de stagnare. Războiul din Ucraina a lipsit producătorii din Republica Moldova de mai mule piețe, iar acolo unde pot ajunge produsele moldovenești, nu sunt competitive din cauza cheltuielilor mari în producere.

Experții vin cu recomandări pentru a scoate domeniul agricol din regres și declară că atât autoritățile, cât și agricultorii trebuie să-și îndrepe privirile spre agricultura inteligentă, chiar dacă investițiile nu sunt mici. Concluziile au fost făcute în cadrul unei mese rotunde cu tema ”Opțiuni și idei pentru o agricultură inteligentă în Republica Moldova”.

Instabilitatea piețelor de desfacere din est a avut consecințe grele asupra producătorilor din Republica Moldova, care trebue să învețe o lecție din actuala criză și să-și diversifice căile de livrare a produselor, crede expertul economic, IDIS ”Viitorul”, Viorel Chivriga.

VIOREL CHIVRIGA, expert economic, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”: Dacă eram orientați spre piețele de est, deja noi căutăm alte piețe și Republica Moldova a făcut o schimbare chiar uimitoare, reorientându-se în primul rând la țările Uniunii Europene, dar asta nu înseamnă că e o singură axă geografică, care trebuie să fie luată în vizor. Sunt multe piețe interesante pentru producătorii, exportatorii din Republica Moldova, dar ele trebuie să fie asaltate cu produse sigure, cu produse de calitate și cu produse care trebuie să fie promovate, arătând chiar excelență.

În același tmp, producătorii din țara noastră trebuie să corespundă cerințelor noilor piețe de desfacere, de aceea trebuie să se orienteze spre o agricultură durabilă și inteligentă, susțin expeerții. În această ordine de idei, participanții la masa rotundă au recunoscut că investițiile în agricultura performantă nu sun mici, însă rezultatul este unul pe potrivă.

Experții au mai ajuns la concluzia că agricultura inteligentă poate salva lanțul alimentar la nivel mondial, creând oportunități majore pentru inovatori, dar și pentru a crește productivitatea în special pentru micii agricultori.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).