Marcați
Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov - miniștri cu drepturi depline
18.11.2022, 13:46
Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov au depus jurământul de învestire în funcția de ministru al Economiei și ministrul al Mediului. Procedura a avut loc în prezența Președintelui țării, Maia Sandu, care a subliniat în discursul său că și-ar dori o activitate mai bună și în alte domenii, cum ar fi cel al educației.

În această ordine de idei, șefa statului le-a cerut celor doi miniștri să acționeze rapid pentru a pune în funcțiune mecanismele de dezvoltare a domeniilor pe care le vor gestiona. Totodată, Maia Sandu a lăsat de înțeles că și-ar dori o accelerare a lucrurilor și în alte ramuri. Și Premierul Natalia Gavrilița crede că este nevoie de concentrare maximă pe anumite domenii.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Am reușit într-o perioadă de 15 luni să gestionăm mai multe crize suprapuse și să punem bazele unor reforme pe termen lung. În același timp este nevoie de atenție pe câteva sectoare cheie pentru a trece cu bine de această iarnă și să reușim să facem ancorarea Republica Moldova în familia europeană ireversibilă.

La rândul lor, noii miniștri au declarat că au planuri ambițioase pentru ministerele la cârma cărora se află acum.

RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: Rămânem să pornim cu mai mare avânt procesul de împădurirea Republicii Moldova, noi avem suprafețe destul de modeste împădurite. A doua prioritate ar fi obligatoriu să lansăm procesele de management integrat al deșeurilor. Noi trebuie obligatoriu să lansăm procesul de construcție a celor depozite moderne după standardele Uniunii Europene pe gestionarea deșeurilor, să avem un sistem de reciclare a deșeurilor, să avem o colaborarea reușită cu agenții economici.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: Trebuie să dereglementăm masiv businessul, trebuie să eliminăm toate barierele din calea antreprenorilor mari, mici nu contează. Toți trebuie să se simtă liberi să facă afaceri în Moldova, toți trebuie să aibă protecția și susținerea statului.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție pe 6 august 2021. La scurt timp, echipa a fost părăsită de vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi. Mai târziu din funcție a fost demis ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Aceasta a fost înlocuit cu Vladimir Bolea, fost deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate. De asemena, la începutul lunii septembrie, despre plecarea sa din fruntea ministerului Mediului a anunțat Iuliana Cantaragiu. Ea nu e menționat motivul, însă decizia a fost luată la o zi după ce Premierul Gavrilița s-a declarat supărată pe faptul că site-ul, care ar fi trebuit să informeze oamenii despre achiziția de lemne de foc, întârzie să apară. Iar ultimul care s-a retras din echipa guvernamentală a fost ministrul Economiei. Sergiu Gaibu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).