Marcați
SIS va expedia o scrisoare către Telegram
15.11.2022, 15:01
Serviciul de Informații și Securitate se va adresa companiei care deține aplicația Telegram, pentru a cere informații dacă au fost sparte conturile mai multor demnitari moldoveni direct pe serverul acesteia. Declarația a fost făcută de șeful instituției, Alexandru Musteața, în cadrul unei emisiuni TV. Oficialul suspectează că în spatele acestor spargeri ar sta servicii speciale din străinătate.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a declarat că, deocamdată, nu a fost identificată procedura prin care conturile de Telegram a mai multor oficiali din Republica Moldova au fost sparte. Totuși, el susține că, cel mai probabil, acest lucru s-a produs prin intermediul aplicațiilor demnitarilor, și nu a telefoanelor acestora. În prezent au loc verificări, a precizat Musteața.

ALEXANDRU MUSTEAȚA, directorul Serviciului Informație și Securitate: Vom expedia o scrisoare către compania care administrează instrumentul acesta de mesangerie, vedem ce ne răspund și ei, este și asta o ipoteză a noastră. După o primă analiză, pare a sta în spatele acestor acţiuni, unele servicii speciale ale altor state. Dacă accesarea s-a făcut de pe server este extraordinar de greu de identificat, dacă accesarea s-a făcut clandestin, pe telefoane, orice acțiune de acest tip lasă urme și, atunci, noi o să încercăm să identificăm asta.

Totodată, Alexandru Musteața a declarat că Serviciul de Informații și Securitate are dubii privind veridicitatea informațiilor din corespondența oficialilor, care a fost făcută publică.

Pe 9 noiembrie, conturile de Telegram ale președintelui țării, Maia Sandu și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte. Pe cele două canale au apărut informații cu o adresă de site, pe care a fost publicată corespondența ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Ulterior, pe același site au apărut informații și din corespondența actualului consilier prezidențial, Dorin Recean. Administrația prezidențială a declarat că ar fi vorba despre informații false, în timp ce ministrul Litvinenco a spus că o parte din discuțiile sale cu alte persoane ar fi veridice, dar rupte din context.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).