Marcați
Radu Marian: Moldova are nevoie de 500-600 de milioane de euro pentru a acoperi diferența de tarife la resursele energetice
15.11.2022, 13:19
În actuala situație de criză energetică, țara noastră are nevoie de 500-600 de milioane de euro pentru a acoperi diferența de tarife la resursele energetice. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian. Potrivit deputatului, această sumă ar putea depăși, însă, cifra de un miliard de euro, dacă scumpirile pe piața energetică vor continua. În același timp, reprezentantul partidului de guvernare recunoaște că autoritățile dispun în prezent doar de 250 de milioane de euro pentru a ajuta populația să-și achite facturile.

RADU MARIAN, deputat PAS: În scenariul prost, cel mai prost în care cresc și prețurile la electricitate așa cum erau, de exemplu, cu o lună și ceva în urmă când erau foarte mari, pentru a compensa la un nivel cât de cât decente este nevoie de aproximativ un miliard de euro. Noi acum am planificat alocarea a 250 milioane de euro pentru acest pachet de compensații care include compensații pentru gaze naturale și cel mai probabil electricitate, dar în contextul actualizat, deci noi vorbim ca să ne asigurăm că nu exită riscuri în contextul situației de azi pe piață care nu este atât de rea. Deci noi avem acum preturi de trei mii de dolari pentru o mie de metri cubi. În contexul de azi avem nevoie de o sumă de aproximativ de 10 miliarde de lei ca să fim siguri că trecem cu bine.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a mai menționat în aceeași emisiune televizată că, în situația actuală este extrem de important să fie identificate cât mai multe sume nerambursabile, pentru a nu atrage țara în datorii colosale.

RADU MARIAN, deputat PAS: Desigur îi foarte bine că putem să avem surse de finanțare la condiții bune, extrem de bune, dar în același timp este important să avem și sume nerambumsabile, pentru că sunt sume colosale. Chiar și aceste cinci miliarde de lei despre care noi vorbim, pe care oricum deja sunt planificate, noi încă căutăm surse ca să le acoperim și asta reprezintă vreo șapte, opt la sută din bugetul public național și o parte din bani nu vin neapărat ca suport bugetar, de exemplu ele vin pentru strict procurare de gaze naturale sau strict pentru anumite programe.

În această ordine de idei, parlamentarul susține că în aceste vremuri dificile un suport considerabil îl poate acorda și populația prin economiile de resurse energetice.

RADU MARIAN, deputat PAS: Oamenii fac economii, se schimbă pe comportamente și asta e bine pentru securitatea noastră energetică pe termen lung. Că nu cred că moldovenii se vor mai întoarce în situația în care o să stea cu 25 de grade în casă, chiar dacă gazul o să fie mai ieftin și asta e bine, pentru că așa-i și în Uniunea Europeană. Apropos, în Uniunea Europeană chiar dacă oamenii au mai mulți bani, ei sunt mult mai eficienți din punct de vedere energetic, inclusiv datorită anumitor comportamente și e bine că există această schimbare de comportament, de economisire, noi vedem și mulțumim cetățenilor că dau dovadă de responsabilitate.

Guvernul a promis că în perioada rece a anului va acorda compensații la achitarea facturilor populației pentru consumul de gaze naturale și agent termic. Totodată, responsabilii din cadrul puterii încă nu au anunțat care va fi coeficientul suportului. Totodată, nu a fost făcută nicio declarație oficială privind o posibilă compensare a creșterii tarifelor la energia electrică. În același timp, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat pentru presa din Franța că în următoarele cinci luni Republica Moldova va avea nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru depășirea crizei energetice. Totodată, Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita partenerilor europeni un suport de 450 de milioane de euro la conferința de sprijin, ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).