Marcați
Nicu Popesu: Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a acoperi costurile energetice
14.11.2022, 17:31
Republica Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popesu, într-un interviu pentru presa franceză. Șeful diplomației moldovenești a adăugat că, țara noastră se află într-o situați foarte dificilă, iar suma menționată ar putea crește, sau scădea în funcție de situația de pe piața energetică.

Țara noastră are de mai multe săptămâni dificultăţi de aprovizionare cu resurse energetice, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti s-au redus puternic, iar electricitatea din Ucraina nu mai ajunge în țară. În acest context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popesu, precizează că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă consumul până în aprilie.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Situația noastră este foarte, foarte dificilă. Țara noastră este amenințată atât militar, cât și pe plan energetic și economic. Situația va deveni și mai complicată în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a mai menționat că se bazează pe noi ajutoare cu prilejul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie. Săptămâna trecută prim-ministrul Natalia Gvarilița a declarat că pe fundalul temerilor că furnizorul rus Gazprom va întrerupe livrările de gaze în această iarnă, Republica Moldova va solicita partenerilor europeni o asistență de 450 de milioane de euro pentru lunile reci ale anului. Cererea va fi vociferată în cadrul summit-ului de solidaritate la nivel înalt, care se va desfășura în Franța.

Totodată, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită scurtă la Chișinău, a promis Republicii Moldova un ajutor de 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Din suma totală, 100 de milioane de euro vor fi acordați în calitate de împrumut, iar alte 100 de milioane în calitate de grant pentru achiziția de resurse energetice. Alte 50 de milioane de euro vor fi oferite Moldovei pentru plata compensațiilor populației.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).