Marcați
Franța cere UE să penalizeze Italia
14.11.2022, 16:45
Nava Ocean Viking cu cei 230 de emigranți ilegali la bord a devenit motiv de dispută dintre Franța și Italia în structurile europene. Guvernul de la Paris cere Uniunii Europene să se pronunțe pe maginea refuzul autorităților de la Roma de a primi nava în porturile sale. După mai bine de două săptămâni de aflare pe apă, vaporul a fost ancorat în portul militar francez din Toulon. Oamenii de la bord aveau nevoie de ingrijire medicală și sanitară dar și de provizii.

În urma unei dispute diplomatice dintre guvernul francez și cel italian, Franța a cerut Uniunii Europene să se pronunțe foarte repede asupra consecințelor refuzului Italiei de a accepta nava Ocean Viking și cei 230 de migranți de la bord. Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului francez a declarat duminică în cadrul unei emisiuni că decizia luată de Italia este una inacceptabilă.

Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al Guvernului Francez: "A fost o decizie unilaterală, inacceptabilă, pragmatică, fără precedent și nedreaptă din partea actualului guvern italian. Solicităm un răspuns european".

De asemenea, oficialul franzez a anunțat că Guvernul de la Paris va acționa la nivel european pentru a se asigura că premierul italian Georgia Meloni își respectă angajamentele și că se va face tot posibilul ca această situație să nu se mai repete. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al, Catherine Colonna, "criza de pe Ocean Viking este o dezamăgire foarte puternică. Italia nu respectă nici dreptul internațional, nici dreptul mării. Regula prevede ancorarea la cel mai apropiat port sigur, or, nava se afla lângă coasta italiană".

Potrivit noului guvern de la Roma, practica de a primi mingranții recuperați de pe Mediterană trebuie să ia sfârșit. Premierul Georgia Meloni acuză organizațiile neguvernamentale că alimentează valul de migranți dinspre Africa. Șefa Cabinetului de la Roma s-a arătat uimită de reacția agresivă din partea guvernului Francez. De asemenea, oficialul spune că Italia de la inceputul anului curent a primit 90.000 de migranți.

Migranții de pe Ocean Viking li s-au oferit asuport medical și sanitar, de asemenea au fost supuși verificărilor de securitate de către serviciile de informații. Potrivit autorităților franceze, două treimi dintre migranți vor fi redistribuiți în Germania, Croația, România, Bulgaria, Lituania, Malta, Portugalia, Luxembourg și Irlanda.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).