Marcați
Economia Uniunii Europene a intrat într-o fază dificilă
11.11.2022, 15:38
Economia Uniunii Europene a intrat într-o fază dificilă din cauza șocurilor declanșate de războiul din Ucraina, criza energetică și presiunile inflaționiste. Uniunea Europeană se numără printre cele mai expuse economii, datorită apropierii sale geografice de război și dependenței mari de importurile de gaze din Rusia. Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și cântărește producția, iar economia a scăzut considerabil.

Cea mai mare amenințare vine din evoluțiile adverse de pe piața gazelor și din riscul de sărăcie mai ales în iarna 2023-2024. Dincolo de furnizarea de gaze, Uniunea Europeană rămâne direct și indirect expusă la noi șocuri asupra altor piețe de mărfuri, care se răsfrâng din cauza tensiunilor geopolitice. Comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că "acesta este un punct de cotitură pentru economia UE, în timp ce ne confruntăm cu un mediu geopolitic complex: prețurile ridicate ale energiei alimentează inflația, oamenii din întreaga Europa se luptă cu creșterea costurilor vieții și companiile noastre își pierd competitivitatea. În urma performanțelor economice relativ puternice din acest an, perspectivele economice pentru anul viitor s-au slăbit și ne așteptăm la o creștere de doar 0,3% a economiei UE anul viitor. Dar o piață a muncii puternică, cuplată cu reforme și investiții în Facilitatea de redresare și reziliență ar trebui să contribuie la susținerea economiei. Accentul nostru este acum să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili cu măsuri direcționate, să aliniem politicile fiscale și monetare pentru a combate inflația și să ne asigurăm cât mai repede posibil aprovizionarea cu energie viitoare".

Prognozele mai puțin optimiste vin chiar dacă PIB-ul comunitar a avut o creștere pozitivă în prima jumătate a anului 2022, deoarece consumatorii și-au reluat în mod energic cheltuielile, în special pentru servicii, după relaxarea măsurilor de limitare a COVID-19. Expansiunea a continuat în al treilea trimestru, deși într-un ritm considerabil mai slab. Situația economică s-a deteriorat spre finele anului. Executivul UE a prezis că prețurile vor crește până spre sfârșitul acestui an și vor rămâne ridicate în 2023. Inflația va avea o medie de 9,3 %. Prognozele Uniunii Europene s-au bazat pe presupunerea că tensiunile geopolitice precum războiul din Ucraina nu se vor normaliza, nici nu vor escalada și că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).