Marcați
Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut demisia a lui Litvinenco
10.11.2022, 18:40
Procuratura Generală s-a autosesizat și va investiga atacurile cibernetice asupra canalelor de telegram al președintelui țării, Maia Sandu, și vicepremierului Andrei Spînu, precum și scurgerea unei pretinse corespondențe private a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru. Între timp, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut demisia de onoare a lui Litvinenco și au înregistrat în Parlament o moțiune simplă împotriva activității acestuia.

În cadrul ședinței Parlamentului, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că scurgerile de informații de pe contul de telegram al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, nu pot fi ignorate și a cerut audierea acestuia în plen.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: Considerăm că este cazul ca dumnealui să fie audiat de către Parlament, să aducă explicațiile de rigoare, deoarece, stimați colegi, tot ceea ce se întâmplă compromit reforma Justiției, compromit statul de drept și compromit concursurile publice pentru ocuparea pozițiilor importante în sistemul justiției și Procuraturii. Cea mai oportună soluție sau ieșire ar fi demisia de onoare pentru a nu periclita reforma justiției. Venim astăzi cu apelul către domnul Litvinenco - uneori e mai bine să te retragi. Rog să susțineți inițiativa audierii domnului Sergiu Litvinenco, ministrul Jusiției al Republicii Moldova.

Solicitarea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară, iar opoziția a anunțat că înregistrează în Parlament o moțiune de cenzură împotriva activității ministrului Litvinenco. În același timp, președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că în spatele acestui atac cibernetic se află representanții Partidului ”Șor”, dar și serviciiile secrete rusești.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Stau cei care au fost vizați în sesizare votată de Guvern în adresa Curții Constituționale. Măcar nu au avut inspirația să fie mai inventivi, dar e tipic instrumentariul acestui individ. Eu, personal, nu exclud și interferențele serviciului secrete rusești în această operațiune. Acest canal de comunicare este cunoscut din surse deschise ca un canal folosit de serviciile de inteligență ruse, în spațiul CSI, în special.

Aceeași declarație a fost făcută o zi mai devreme și de Premierul Natalia Gavrilița, dar și de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Cei doi oficiali au negat veridicitatea discuțiilor private, făcute publice.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: Am văzut și eu aceste mesaje false, era cumva previzibilă acțiunea lor, pentru că ajugem la un final și acest final nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm noi de la multă vreme și care s-au unit și fac tot posibilul și încearcă să submineze toate procesele care s-au pornit împotriva lor.

Același lucru a fost confirmat și de fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi. Între timp, Procuratura Generală a anunțat că va cerceta faptele prin prisma prevederilor legale. Investigațiile vor fi efectuate de PCCOCS, care vor reveni cu detalii despre mersul acțiunilor. Conturile de telegram ale președintelui Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte înaintea ședinței Guvernului, la care a fost aprobată sesizarea către Curtea Constituțională privind scoaterea în afara legii a partidului politic Șor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).