Procedură începută cu stângul. Curtea Constituțională a restituit sesizarea referotoare la verificarea constituționalității Partidului Politic Șor din cauza unor neajunsuri. Documentul a fost depus la Înalta Curte după ce miercuri a fost aprobată de Guvern.
Sesizarea depusă, astăzi, la Curtea Constituțională de ministerul Justiției a fost restituită autorilor. Potrivit președintelui Înaltei Curți, documentul nu poate fi acceptat din cauza că nu a trecut procedurile legale.
"În această cauză, la etapa primirii sesizării, Președintele a observat că Hotărârea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de prevederile Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, Președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor", - precizează CC.
Actele juridice, hotărârile Guvernului și legile adoptate de Parlament sunt publicate în Monitorul Oficial în zilele de vineri. În același timp, opinia publică discută despre soarta celor șase mandate ale partidului Șor și repartizarea lor în cazul în care formațiunea va fi scoată în afara legii. Liderul partidului, Ilan Șor susține că scopul ar fi preluarea lor de către majoritatea parlamentară.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul formațiunii de guvernare, susține că Înalta Curte este cea care va decide soarta celor șase mandate parlamentare.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Nu cunosc, trebuie să se pronunțe Curtea Constituțională. Scopul guvernării PAS este ca bandiții ca Șor și de teapa lui să ajungă în fața justiției și să întoarcem tot ce au furat de la această țară.
În același timp, speakerul a fost de acord că intenția guvernării este fără precedent în viața politică a Republicii Moldova, dar insistă că ar fi necesară pentru securitatea țării.
În actuala legislatură a Parlamentului, fracțiunea PAS deține 63 de mandate, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, iar partidul Șor – șase mandate. Majoritatea constituțională este formată din cel puțin 68 de deputați.
NTV Moldova