Uniunea Europeană promite Republicii Moldova un ajutor de 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care s-a aflat într-o vizită scurtă la Chișinău. O parte din banii promiși sunt ajutor pentru procurarea gazelor și acordarea compensațiilor populației, iar o altă parte va fi acordată în calitate de împrumut.
Subiectul principal al discuțiilor președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu autoritățile de la Chișinău s-a axat în mare parte pe criza energetică, provocată de conflictul armat din Ucraina. Președintele țării, Maia Sandu, a menționat într-o coferință de presă susținută împreună cu oficialul european, că prețul acestei crize este prea mare.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. O criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Și acest război energetic se întâmplă nu doar în R. Moldova. Autoritățile fac eforturi mari ca să asigure țara cu resurse energetice și pentru a micșora povara prețurilor la energie asupa oamenilor și a economiei. Și societatea face eforturi - consumatorii casnici, instituțiile, întreprinderile au redus consumul de energie.
În această ordine de idei, Ursula Von der Leyen a amintit că Uniunea europeană a acordat în ultimul an Republicii Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 840 de milioane de euro. În condițiile actualei crize, comunitatea europeană este dispusă să mai aloce 250 de milioane de euro pentru susținerea autorităților de la Chișinău. 100 de milioane de euro din suma promisă reprezintă împrumut, care ar urma să fie transferat în haznaua statului după 1 ianuarie 2023.
Cei doi oficiali au menționat că, sprijinul suplimentar care va veni din partea Uniunii Europene va fi utilizat pentru procurarea gazelor naturale pe de piața internațională.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Există un contract cu Gazprom, care stipulează clar volumele care trebuie să fie furnizate și cei de la Gazprom au decis unilateral să reducă aceste volume. Consumatorii din Republica Moldova își achită consumul, chiar dacă, repet, prețul este foarte înalt. Republica Moldova va primi sprijin suplimentar anume pentru ca să poată procura de pe piață mai multe volume de gaze.
Din luna octombrie, furnizorul rus Gazprom a redus livrările de gaze spre Republica Moldova cu mai bine de 30 de procente. Concernul dă vin ape liniile de trasnsport din Ucraina, care nu ar fi contractat o capacitate mai mare pentru această perioadă. Oficialii de la Kiev au respins acuzațiile și declară că dețin capacitate de transport suficientă pentru a asigura Moldova cu gaz natural. În aceste condiții, Chișinăul a decis să facă reserve de hidrocarbură de pe piața internațională. Astfel, compania Energocom utilizează un împrumut de 300 de milioane de euro contractat de la BERD pentru achiziții de gaze de pe piața internațională. Până în prezent au fost achiziționate în jur de 200 de milioane de metri cubi de hidrocarbură, care au fost stocate în depozite din România și Ucraina.
NTV Moldova