Marcați
UE va implementa reguli mai stricte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
9.11.2022, 18:10
Uniunea Europeană va implementa reguli mai stricte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Negociatorii Uniunii Europene au încheiat marți seară un acord pentru obiective obligatorii de reducere a emisiilor pentru sectoare precum transportul rutier, agricultura, clădirile și deșeurile.

Un acord a fost încheiat între membrii Parlamentului European și negociatorii din Consiliul European în jurul orei 23.00, marți seară cu scopul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul UE de 40% față de 2005 până în 2030 pentru sectoarele care nu sunt acoperite de Sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii. Acestea includ transportul rutier și maritim intern, clădiri, agricultură, deșeuri și industriile mici. Proiectul de lege este al doilea convenit în cadrul pachetului emblematic Fitfor55 al Comisiei, care urmărește să reducă drastic emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2030 și să facă Uniunea Europeană neutră în carbon până la jumătatea secolului.

Marian Jurečka, Ministrul Ceh pentru Mediu: Aceste sectoare, direct legate de viața noastră de zi cu zi, generează aproximativ 60% din emisiile de gaze cu efect de seră. Acest acord va permite UE să arate lumii că intenționează serios să reducă emisiile, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală în limite sigure. Este responsabilitatea noastră să ne păstrăm planeta pentru toate generațiile viitoare.

Conform legislației, fiecare stat membru are propriul obiectiv sporit de reducere a emisiilor, care a fost calculat pe baza PIB-ului pe cap de locuitor și a eficienței costurilor. Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg și Suedia au cel mai strict obiectiv de a reduce cu 50% poluarea, în timp ce Bulgaria trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 10%. Pentru a atinge aceste obiective fiecare stat membru va trebui să se asigure în fiecare an că cel puțin nu depășește alocarea anuală de emisii de gaze cu efect de seră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).