Marcați
Orașele europene vor să reducă emisiile CO2
8.11.2022, 16:05
Un grup de orașe europene și organizații ale societății civile a cerut Comisiei Europene să stabilească un termen limită până în 2027 pentru a înceta vânzarea autobuzelor care emit carbon. Paris, Barcelona, Rotterdam și Milano sunt câteva din orașele care își doresc ca Bruxelles-ul să stabilească un obiectiv de vânzări, prin care doar autobuze cu emisii zero să fie vândute pe continent.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, semnatarii spun că fără ajutorul oficialilor propunerea nu va putea fi implementată. Această inițiativă ar favoriza de asemenea obiectivele blocului european de a reduce emisiile de carbon.

James Nix, manager Federația Europeană pentru Transport și Mediu: Orașele și alte părți interesate ale societății civile au scris Comisiei, cerând ca 2027 să fie anul în care toate autobuzele urbane noi vor avea emisii zero și asta înseamnă că vor fi fie electrice, fie pe hidrogen. Orașele doresc mai multe autobuze electrice și aceasta este o modalitate foarte bună de a crește oferta unor astfel de autobuze. Aceasta, la rândul său, va reduce prețurile. Prețul este o problemă pentru multe orașe și un număr mai mare de autobuze ar reduce nivelul de preț.

De asemenea James Nix a adăugat că vehiculele cu emisii zero au reprezentat 23% din noile autobuze din spațiul European în 2021. Alte 40 de orașe din întreaga lume, și-au stabilit deja propriul obiectiv pentru 2025 să cumpere doar unități de transport de mare capacitate cu emisii zero, inclusiv toate localitățile urbane din Țările de Jos. Comisarul European pentru mediu, Virginijus Sinkevičius a declarat pentru euronews ca nu s-a angajat să respecte un termen limită până în 2027, dar a salutat idea.

VIRGINIJUS SINKEVIČIUS, comisar European pentru mediu: Acesta este, în primul rând, exemplul pe care îl arătați cetățenilor. Deci, dacă orașele nu sunt capabile cu puterea lor de cumpărare să facă achiziții și să asigure mobilitatea curată a cetățenilor, cum le puteți cere cetățenilor să cumpere o mașină curată, atunci când orașul nu este capabil să ofere autobuze cu aer curat? Deci, cred că acest lucru este o necesitate. Acesta este un prim pas care ar arăta un exemplu bun tuturor cetățenilor.

Comisia Europeană va publica propunerea privind standardele de emisie CO2 pentru vehiculele la finele acestui an, care include de asemenea autobuze și camioane. Tot atunci va putea fi dezvăluit orice termen limită posibil.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).