Marcați
A fost reţinut ex-deputatul Vladimir Andronachi
2.11.2022, 12:55
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut de către poliția din Moldova după ce a fost declarat indezirabil pe teritoriul Ucrainei și a fost expulzat de autoritățile de la Kiev. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, în cadrul unui briefing de presă. Astfel, fostul parlamentar din echipa la Vladimir Plahotniuc este pus azi oficial sub acuzare pe dosarul „Frauda bancară” și ”Metalferos” și va sta în arest preventiv cel puțin 30 de zile.

Fostul deputat al partidului Democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut în dimineața zilei de astăzi, pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei Criva- Mamaliga. Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. În luna aprilie, pe numele lui a fost emis mandat de arestare preventivă în contumacie, pentru 30 de zile, vizat în dosarul penal „Metalferos”. Vladimir Andronachi și soția acestuia, au fost puși oficial sub învinuire într-un episod din Dosarul Frauda bancară. Acestora li se se incriminează, de către Procuratura Anticorupție comiterea escrocheriei și spălării de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: Autoritățile din Ucraina l-au declar pe Vladimir Andronachi o persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor. Decizia autorităților din Ucraina s-a bazat pe două aspecte: Andronachi este asociat cu Vlad Plahotniuc, care de săptămâna trecută este în lista sancțiunilor SUA. În al doilea rând, în contextul războiului, Ucraina are o anumită politică față de persoanele care intră în țara lor. Azi IGP l-a reținut pe Andronachi la frontieră. Persoana a fost transferată de la IGP la CNA, acum CNA îl transportă la Chișinău.

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a promis într-o postare pe pagina sa de socializare că rând pe rând toți fugarii vor fi aduși în fața legii.

”Poliția Republicii Moldova anunță că fostul parlamentar Vladimir Andronachi a fost reținut de autoritățile moldovenești la intrarea în Republica Moldova din partea Ucrainei. (...) Deoarece în privința sa sunt inițiate mai multe cauze penale, Andronachi urmează a fi deferit justiției. Unul câte unul, toți fugarii față de care există bănuieli că au săvârșit acte ilegale, urmează a fi pedepsiți așa cum prevede legea”, - notează Litvinenco.

în lipsa lui Andronachi, structurile de drept din Moldova au pus sechestru pe mai multe proprietăți, care ar fi aparținut acestuia. Potrivit actelor oficiale, Vladimir Andronachi ar fi beneficiarul companiei care deține hotelul „Național,” cu valoarea capitalului social estimat în 2018 la suma de 5,5 milioane de euro, ceea ce constituie peste 100 milioane de lei. Acest bun a fost sechestrat în dosarul „Metalferos”, în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, în contul prejudiciilor cauzate de învinuit, de peste 1,1 miliarde de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).