Marcați
Curentul se scumpește din noiembrie
28.10.2022, 13:42
Nu am reușit să ne obișnuim cu scumpirea energiei electrice din octombrie, că ne așteaptă noi creșteri de tarif în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, care a explicat că prețurile mari la care se cumpără acum curentul prin contractul de avarie cu România se va reflecta în noul tarif pentru populație.

Republica Moldova cumpără în prezent energia electrică de pe piața externă la preț de 4-5 ori mai mare decât cel oferit de centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

ANDREI SPÎNU, vicepremier: Pentru luna octombrie, mă refer la factura din octombrie, nu se va simți nicicum, pentru că suntem la final de lună și impactul este mic. Pentru luna noiembrie se va vedea la începutul lunii, atunci când se va trage linia pe contractele pe care le avem semnate comercial și în funcția de asta ANRE va trebui să decidă care va fi tariful începând cu 1 noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu a subliniat că decizia ar urma să fie adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la începutul lunii vitoare, deoarece Guvernul intenționează să subvenționeze o parte din această majorare.

ANDREI SPÎNU, vicepremier: Una din indicațiile de la ultima ședință a doamnei Prim-ministru a fost că în funcție de cum va influența aceasta tariful, ministerul Muncii și Protecției Sociale se analizeze oportunitate ași valoarea compensației inclusiv pentru luna noiembrie, începând cu luna noiembrie.

Potrivit lui Andrei Spînu, în prezent Republica Moldova procură energia de averie la preț mediu de 280 de euro pentru un Mw/h. Ultima majorare a tarifului la energia electrică cu aproximativ 30 de procente a avut loc la jumătatea lunii octombrie. Populația din centrul și sudul țării urmează să plătească 3 lei și 15 bani pentru un kwh, sau cu peste 50 de bani mai mult decât în septembrie. Consumatorii din norul țării vor plăti pentru un kw/h 3 lei și 21 de bani sau cu 35 de bani mai mult.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).