Marcați
Opinie: criza energetică s-ar putea acutiza
27.10.2022, 13:33
Criza energetică se va acutiza și mai mult în lunile următoare, când volumele de gaze importate în țară nu vor fi suficiente inclusiv pentru producerea energiei electrice. Prognozele vin din partea expertului în domeniul energetic, Sergiu Ungureanu, care spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și traseze de urgență un plan de măsuri pentru amortizarea tarifelor, care urmează să fie plătite de populație.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Trebuie să ne așteptăm la o acutizare a acestei crize. Sunt foarte probabile și posibile aceste deconectări de energie, în special în orele de vârf și atunci când nu va fi sufiecientă energie în rețea, dacă nu se vor găsi soluții între timp. Sperăm ca până începe sezonul rece să se găsească cumva o soluție, pentru că odată cu începerea sezonului rece, trebuie să înțelegem că o bună parte din gaz, va fi consumat deja de câtre sistemele de încălzire și atunci vom avea și mai puțină cantitate de gaz pentru energia electrică și riscăm să ajungem la deconectări destul de mari, destul de îndelungate în timpul unei zile.

Republica Moldova are alternativă la importul de energie, însă problema este prețul de achiziție foarte mare pentru țara noastră, a precizat expertul în energetică, Sergiu Ungureanu.

SERGIU UNGUREANU: Alternativele ar fi piața românească sau undeva din Europa, dar trebuie să nu uităm că, dacă luăm de mai departe vom plăti și taxa de transport a energiei, care va trebui să treacă prin rețelele electrice până la noi și plus, acolo și prețurile sunt de piață, prețuri europene. România este capabilă și poate să ofere o cantitate de energie la un preț destul de scăzut la cele 90 de dolari per megawatt oră, însă acum vedem că, zilele acestea ”Moldelectrica” a apelat la alimentarea de urgență cu energie din România, dar aceasta este la un preț mult mai înalt decât cela care s-a vehiculat anterior și trebuie să vedem deja cât din totalul de energie vom primi la un preț scăzut și cât vom primi la un preț mai ridicat.

Astfel, nu se exclude o majorare de tarif în cel mai scurt timp, crede expertul. În această ordine de idei, Sergiu Ungureanu crede că cel mai mult va avea de suferit industria. În opinia expertului în energetică, autoritățile de la Chișinău trebuie să caute soluția la centrala electrică de la Cuciurgan, care ne oferă cel mai ieftin curent.

SERGIU UNGUREANU: Avem nevoie de a procura energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, să existe o înțelegere de a alimenta acea centrală poate cu un alt combustibil, pentru că nu trebuie să uităm că, acea Centrală este capabilă să funcționeze atât pe gaz, cât și pe păcură, cât și pe cărbune. Dacă gazul nu este disponibil, atunci am putea să importăm în regim de urgență, clar că pentru a alimenta doar necesitățile noastre, ale Moldovei cu energie electrică pentru Centrala Termoelectrică Moldovenească, iarăși, aici intrăm într-o anumită latură, politică, economică, dar trebuie să ajungem la o înțelegere cu operatorul transnistrean și atunci am ieși cumva din această criză, fără ca să plătim energia extrem de scumpă, din Europa.

Biroul de Reintegrare a cerut, miecuri, o întrevedere în format "1+1" cu așa-zisele autorități transnistre. Pe agenda discuțiilor sunt problemele energetice și soluții pentru depășirea acestora. Solicitarea Chișinăului vine în contextul în care Tiraspolul a decis să reducă volumul de energie electrică livrată malului drept al Nistrului de la 70 la 27 de procente, din cauza deficitului de gaz natural.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).