Marcați
UE lupta cu poluarea mediului
26.10.2022, 17:01
Uniunea Europeană va propune limite legale mai stricte pentru aerul poluat care dăunează sănătății. De asemenea vor impune reguli pentru companiile farmaceutice să plătească pentru curățarea apelor poluate de produsele lor. Noile restricții ar putea intra în vigoare pentru țările comunitare în opt ani.

Comisia Europeană urmează să propună trei legi care vizează poluarea aerului și a apei care dăunează sănătății populației și mediului. Printre acestea se numără și o cerință conform căreia, până în 2030, țările Uniunii Europene vor fi obligate să îndeplinească și să respecte noi limite obligatorii de poluare.

"Poluarea aerului este încă cea mai mare amenințare de mediu pentru sănătatea noastră. Impacturile sunt mai grave pentru cei mai vulnerabili - copii, vârstnici și persoane cu anumite afecțiuni medicale", - a declarat pentru Reuters comisarul Uniunii Europene pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

Organizația Mondială a Sănătății și-a înăsprit principiile privind calitatea aerului anul trecut, sperând să împingă țările către energie curată și să prevină decesele cauzate de aerul murdar. Poluarea aerului provoacă 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an. Expunerea prelungită la poluanții atmosferici, cum ar fi particulele din industrie și dioxidul de azot din trafic, pot provoca diabet, boli pulmonare și cancer.

Calitatea aerului din Europa s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, dar multe țări încă încalcă limitele actuale ale Uniunii Europene. Curtea Europeană de Justiție a găsit vinovate de poluare ilegală a aerului țări precum Franța, Polonia, Italia și România. Noile reguli ar permite cetățenilor să ceară despăgubiri dacă sănătatea lor suferă din cauza poluării ilegale a aerului. De asemenea reducerea poluanților din aer ar reduce numărul de decese cu 70% în următorii zece ani. Noile legi urmează să fie făcute publice până la sfârșit de săptămână.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).