Marcați
Fostul ministrul al Economiei: Energia electrică se va scumpi inevitabil
26.10.2022, 16:07
Energia electrică se va scumpi inevitabil, însă nu va ajunge la opt lei pentru un kw/h, așa cum se speculează în spațiul public. Declarația a fost făcută de fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmâc, în cadrul unei emisiuni televizate.

Fostul ministrul al Economiei și director ANRE, Octavian Calmâc a explicat că achizițiile de energie electrică care se fac astăzi inclusiv din România, au loc cu plată în avans. Acest lucru ar însemna că întreprinderea Energocom trebuie să dispună de lichidități pentru plăți. Fondurile pot fi împrumutate de la organizațiile internaționale, sau vor fi luate partial din bugetul de stat, iar ulterior vor fi returnate din tarifele pentru curent. Calmâc susține că actualul tarif nu acoperă aceste împrumuturi, astfel va fi inevitabil revizuit.

OCTAVIAN CALMÂC, fost director al ANRE: Este inevitabil că acești bani o să trebuiască să-I întoarcem. Recuperarea acestor costuri sunt doar prin tarife. Cât o să fie ele nu putem să ne dăm în speculaâii. Totul depinde de prețul acestei energii și care va fi cantitatea ei. Prețul de achiziție în prezent pe piața română este de minimum 2,5 ori mai scumpă decât prețul mediu actual care este pus în tariful pentru populație. Respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare. Cât va fi ea, nu pot să zic, dar nu cred că 8 lei pentru un kw/h este un preț adecvat, cred că va fi mult mai jos.

În același timp, fostul director al ANRE spune că procedura de majorare a tarifelor necesită timp, în cazul în care nu se intervine prin intermediul Comisiei situații excepționale. Astfel, mai avem o lună în care vom achita puțin peste trei lei pentru un kw/h.

OCTAVIAN CALMÂC, fost director al ANRE: Trebuie să ne așteptăm că într-o procedură normală o majorare de tarif nu poate fi mai repede decât 1 decembrie curent. Până atunci avem tarifele actuale, dar există premise considerabile de majorare a acestora.

În aceeași ordine de idei, fostul ministru al Economiei declară că o eventuală creștere a tarifelor la curentul electric va duce inevitabil la scumpiri în toate domeniile și la creșterea inflației.

OCTAVIAN CALMÂC, fost director al ANRE: În cazul în care sectorul enegetic nu va da niște prețuri confortabile de achiziție a gazelor naturale, a energiei electrice, dar așa se prevede, probabil va fi încă o presiune asupra inflației și urmează o nouă ajustare a tarifelor la gazele la gazele naturale, enegia electrică. Imediat după aceasta, la un decalaj de o lună, o lună și jumătate va fi o nouă presiune pe celealte prețuri pe lanț. Și aici vor fi afectate toate domeniile, pentru că toți consumă mai mult sau mai puțin energie electrică, începând cu pâine, lapte și celelate elemente.

La finele săptămânii trecute, centrala electrică de la Cuciurgan a anunțat că va livra pe malul drept al Nistrului doar 27 la sută de energie în loc de 70 de procente prevăzute în contractual semnat cu Chișinăul. De asemenea, Republica Moldova a pierdut 30 de procente din achizițiile de curent după decizia Kievului de a sista exportul de energie. Astfel, în această săptămână Republica Moldova procură energie prin contractul de averie semnat cu România. Prețul de achiziție variază între 190 și 348 de euro /MWh.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).