Marcați
Experți: Economia națională a intrat în declin
25.10.2022, 17:19
În contextul mai multor constrângeri economice externe și interne, economia națională a stagnat în prima jumătate a anului 2022 și a intrat în declin în cel de al doilea trimestru. De asemenea, în 2022 după creșterea galopantă a prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, a crescut considerabil și costul serviciilor, sunt concluziile experților de la Institutul Național de Cercetări Economice.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetări Economice, rata inflației în primul semestru al anului 2022 a fost de 24,2%. Mai mare cu 22,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit experților, saltul inflației este cauzat preponderent de evoluția prețurilor la energie și produsele alimentare.

„S-au majorat prețurile la produse alimentare cu 28%, prețul celor nealimentare a crescut cu 18, 4%, costul serviciilor a crescut 27,3%. Este o creștere majoră din cauza creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative, care au crescut cu 76,1%. De 3,5 ori a crescut tariful gazelor naturale, apa caldă s-a scumpit cu 80,9%, încălzirea centralizată a crescut cu 92%. Au crescut prețurile serviciilor de transport, atât cel urban, cât și cel aerian”, - a spus cercetătorul științific, Olga Timofei.

Potrivit analizei realizate de Institutul Național de Cercetări Economice, în 2022 creșteri semnificative au înregistrat prețurile la producția agricolă, prețurile producătorilor în construcții și cele la combustibili. Nici prognozele economice pentru sfârșitul anului 2022 nu sunt îmbucurătoare.

„În majoritatea sectoarelor economice, tendințele negative se vor păstra până la sfârșitul anului 2022. Evoluțiile de după anul 2019 scot în evidență reziliența redusă a sectorului agricol și a celui industrial la șocurile produse. Producția industrială se estimează că va scădea cu 2%, iar cea agricolă cu 7%”, - a spus cercetătorul științific, Victoria Fală.

ipn.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).