Marcați
Prețul gazelor în Europa scade sub 100 de euro MWh
25.10.2022, 16:50
Prețul gazelor în Europa scade sub 100 de euro MWh, pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie, pe măsură ce vremea blândă de toamnă scade cererea și facilitățile de stocare ajung la capacitatea maximă. Totuși miniștrii energiei din cadrul Uniunii Europene, care s-au întrunit la Luxembourg, susțin că este important să se stabilească un preț plafon la gazele naturale pentru a evita o creștere bruscă în perioada rece a anului.

La sfârșitul zilei de 24 octombrie, hub-ul de gaze TTF Amsterdam, a încheiat contractul pentru luna noiembrie în Europa cu 99,17 euro per MWh. Marți dimineața s-a arătat o tendință similară, prețul oscilând în jurul a 95 de euro MWh. Astăzi, miniștrii energiei din Uniunea Europeană discută în cadrul unei întâlniri de urgență măsuri eficiente de combatere a crizei energetice.

Kadri SIMSON, comisarul european pentru energie: În această perioadă, accentul s-a concentrat în special pe gaz, am inclus un punct de referință alternativ mai reprezentativ pentru comerțul cu gaze. Am inclus, de asemenea, o consolidare a solidarității între statele membre în caz de urgență și o măsură de promovare a unei achiziții comune de gaze. Știm că, câteva zile în urmă liderii au susținut această abordare și ne-au cerut să elaborăm aceste măsuri, așa că astăzi vom discuta cu miniștrii energiei cum vom face asta.

Pe agenda miniștrilor energiei din Uniunea Europeană este și pachetul de susținere a Republicii Moldova și Ucrainei în contextul crizei energetice. Subiectul este promovat de comisarul European pentru energie, Kadri Simson.

Kadri SIMSON, comisarul european pentru energie: Și, nu în ultimul rând, vom discuta cu miniștrii situația din Moldova și Ucraina. Provocările sunt pe zi ce trece mai mari în sectorul electric, deoarece Rusia vizează în mod specific infrastructura energetică civilă, iar eu voi cere miniștrilor sprijin pentru Ucraina și Moldova.

Această îmbunătățire a prețurilor de pe piața de gazelor scade o parte din presiunea cu care se confruntă liderii europeni, în condițiile în care criza energetică a împins economia continentului în pragul recesiunii. Orice propunere abordată astăzi va trebui negociată de statele membre ale Uniunii Europene, ulterior acestea ar putea fi aprobate la următoarea reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din noiembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).