Marcați
Vaccinurile împotriva virusului COVID-19 vor putea fi administrate copiilor de la șase luni
20.10.2022, 16:31
Vaccinurile împotriva virusului COVID-19 ”Pfizer” și ”Moderna” vor putea fi administrate copiilor de la vârsta de șase luni. O decizie în acest sens a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente. Totodată, instituția a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 și BA.5, precum și tulpina originală de SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Agenției Europene pentru Medicamente, pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci luni și patru ani se recomandă utilizarea vaccinului ”Comirnaty”, produs de Pfizer, iar pentru cei cu vârstele de la șase luni la cinci ani - a vaccinului ”Spikevax”, produs de Moderna. Specialiștii au explicat că dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulți.

Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a ajuns la concluzia că beneficiile celor două seruri pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani prevalează în fața riscurilor, iar efectele secundare sunt, în general, ușoare sau moderate și se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare. Recomandările formulate de comitet vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE. În luna septembrie, EMA a avertizat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat și a solicitat țărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze rapel împotriva COVID-19, până la sosirea iernii.

Acum o săptămână, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, în următoarele două luni, ne putem aștepta la un nou val de coronavirus, potrivit prgnozelor experților internaționali, însă deocamdată numărul cazurilor de îmbolnăviri în țara noastră este mai mic în comparație cu alte țări europene. În perioada 10-16 octombrie, în țara noastră au fost administrate 1.175 de doze de vaccin, inclusiv 20 în rândul minorilor. În total, au fost administrate peste un milion 72 de mii de doze de vaccin.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).