Marcați
Comisia Europeană a anunțat noi măsuri de criză energetică în UE
19.10.2022, 17:38
Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri noi de urgență, inclusiv determinarea unui plafon de preț pentru centrele cheie de comercializare a gazelor. În cazul în care prețurile cresc, acest preț plafon este menit să ajute țările comunitare să își aprovizioneze și să stocheze suficient gaz pentru anul viitor.

Deciziile, care includ solicitarea țărilor Uniunii Europene să coordoneze mai bine achiziția comună de gaze și stabilirea unui nou punct de referință comercial pentru gazul natural lichefiat, au scopul de a ajuta blocul să obțină suficientă hidrocarbură pentru a preveni o nouă criză energetică iarna viitoare. Propunerea respectă în mare parte măsurile economice acceptabile pentru țările membre și evită zonele în care nu există un consens, cum ar fi determinarea unui plafon de preț pentru gazul importat.

URSULA VON DER LEYEN, președinte al Comisiei Europene: Propunem astăzi instrumente legale pentru atragerea cererii de energie la nivel european. Ceea ce facem noi, îndemnăm și companiile energetice să înființeze o medie de consum la achizițiile de gaz. Așa că vor putea împreună să achiziționeze gaze și prin asta includem un element obligatoriu, adică spunem că sunt aplicații de necesitate, care vor fi obligatorii pentru cel puțin 15% din volumele de care aveam nevoie pentru a umple depozitul.

Uniunea Europeană a atins deja un nivel înalt în asigurarea aprovizionării cu gaz pentru această iarnă, după ce invazia Rusiei în Ucraina a creat haos pe piețe. Rezervele de gaze ale blocului sunt asigurat în proporție de 92%, în timp ce dependența de gazul rusesc a scăzut de la 40 la sută, la sub 10%. Creșterea prețurilor determină, de asemenea, o scădere abruptă a cererii gazului, cu o scădere anuală de 15% în septembrie.

URSULA VON DER LEYEN, președinte al Comisiei Europene: Propunem reguli implicite de solidaritate care se vor aplica în caz de urgență, atâta timp cât sunt cunoscute prin acorduri de solidaritate. Al patrulea element care se referă la prețuri. Trebuie să controlăm volatilitatea și creșterile extreme ale prețurilor pe principala piață europeană a gazelor, așa-numita TTF. Indicatorul de referință TTF a fost conceput în principal pentru conducte de gaz, dar știm cu toții că acest marcaj s-a schimbat dramatic. TTF-ul pe care îl vedem astăzi reflectă într-adevăr situația reală a pieței și, prin urmare, vom dezvolta un punct de referință complementar specific energetic pentru următorul sezon rece.

Liderii Uniunii Europene urmează să discute propunerea Comisiei atunci când se vor reuni la Bruxelles pentru un summit al Consiliului European în zilele de joi și vineri. Problema va fi dezbătută și de miniștrii energiei marțea viitoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).