Marcați
Tiraspol: se așteaptă un deficit mare de gaze naturale
19.10.2022, 15:46
Moldova ar putea rămâne fără energie electrică mai ieftină de la Centrala termoelectrică din Cuciurgan. Autoritățile de la Tiraspol menționează că se așteaptă un deficit mare de gaze naturale sau chiar la sistarea livrărilor gazelor naturale în luna noiembrie.

În acest context, regiunea se pregătește să treacă întreprinderea pe combustibil alternativ. Însă, potrivit responsabilului pentru economie în administrația de la Tiraspol, Serghei Obolonik, activitatea centralei va fi orientată prioritar pentru asigurarea populației din regiunea transnistreană cu agent termic și energie electrică.

SERGHEI OBOLONIK, responsabilul pentru economie în administrația de la Tiraspol: Performanța financiară a înreprinderilor va fi descurajată. În orice caz vor fi luate măsuri de sprijin. Nimeni nu va permite sistarea completă a activității întreprinderilor, dar situația este foarte dificilă. Cu siguranță va trebui să luăm măsuri destul de dure, mai ales din punct de vedere financiar, altfel nici nu se poate.

Sistarea livrărilor de curent de la hidrocentrala de la Cuciurgan ar putea subția considerabil bugetul statului. Vicepremierul pentru Reintegrare RM, Oleg Serebrian a declarat că achizițiile de la MGRES au economisit până acum peste un militard de lei, bani ai statului.

Chișinăul cumpără de la hidrocentrala de la Cuciurgan 70 la sută din necesarul de curent pe malul drept al Nistrului. Alte 30 de procente erau achiziționate din Ucraina. Pe 11 octombrie, Kievul a decis sistarea temporară a exportului de energie electrică, din aceste considerente autoritățile de la Chișinău au decis să elibereze mai mult gaz natural pentru MGRES, care se angaja să producă mai mult curent. O zi mai devreme, autoproclamata administrație de la Tiraspol a anunțat că pentru luna noiembrie, concernul Gazprom a decis să limiteze livrările de gaz în stânga Nistrului cu 40 de procente, ceea ce ar însemna reducerea activității întreprinderilor, inclusiv a centralei electrice. Vicepremierul Andrei Spînu susține că Guvernul de la Chișinău nu a primit informații despre volumele de gaze pe care furnizorul rus intenționează să le asigure luna viitoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).