Marcați
Ministrul Apărării, despre rachetele care au survolat spațiul aerian al R. Moldova
18.10.2022, 17:00
Federația Rusă nu recunoaște că a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova cu rachete de croazieră. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi în cadrul unei emisiuni la postul public de raido.

Oficialul a insistat că astfel de incidente demonstrează odată în plus că sistemul de apărare al Republicii Moldova are nevoie de dotări costisitoare, care vor fi posibile doar cu ajutorul partenerilor străini.

Săptămâna trecută ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a explica survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către trei rachete de luptă rusești. Totodată, ministerul Apărării a cerut astfel de explicații de la atașatul militar rus în țara noastră.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Nu am primit nici o explicație oficială. Din discuțiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuțiile pe care le-am avut și eu cu atașatul militar, partea rusă ia o poziție de apărare a acțiunilor sale și solicită mai multe detalii din partea noastră decât să recunoască acest caz. Adică confirmare că într-adevăr a fost violat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ministrul a accentuat că astfel de incidente scot la iveală neajunsurile sistemului de apărare. Potrivit oficialului, pentru interceptarea rachetelor este nevoie de sisteme speciale, pe care Moldova nu le are. În această ordine de idei, ministrul Apărării a amintit că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 domeniul apărării naționale va beneficia de mai mulți bani, care însă nu vor fi suficienți pentru achiziții mari.

ANATOLIE NOSATÎI: Este un sistem foarte complicat și costisitor. Chiar și cu majorarea care se prevede pentru domeniul apărării, e vorba de o achiziție de lungă durată. În acest sens lucrăm la armonizarea legislației privind achizițiile multianuale. Toate achizițiile care se făceau, se făceau pe un termen scurt și într-un volum foarte mic. Anterior nu s-a vorbit de rachete sau avioane. În acest sens fără asistență din partea partenerilor străini va fi greu de restabilit această armă și acestă capabilitate.

Statele și structurile europene au anunțat deja despre asistență care va fi acordată Moldovei pentru sistemul de apărare. De exemplu, Germania intenționează să ofere țării noastre drone militare și alte echipamente.

Amintim că pe 10 octombrie trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au fost lasate din direcția Mării Negre și au avut drept țintă teritorii ucrainene.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).