Marcați
Truss ar putea rămâne fără fotoliu
18.10.2022, 13:42
La mai puțin de șase săptămâni de la învestire și la trei săptămâni după prezentarea unui buget care a provocat o panică financiară, Liz Truss ar putea rămâne fără fotoliul de prim-ministru. Parlamentarii conservatori amenință că o vor înlătura de la conducerea guvernului, chiar și aliații ei avertizează că are doar câteva zile pentru a repara lucrurile. În ciuda faptului că și-a încălcat strategia economică și la numit pe Jeremy Hunt drept cancelar, demisia premierului Marii Britanii este discutată deschis în cadrul partidului său.

Mandatul lui Liz Truss în fruntea guvernului britanic care a început abia pe 6 septembrie, este pe cale să se încheie înainte de termen, după prezentarea bugetului pe data de 23 septembrie. Pe lângă înghețarea facturilor la gaz și energie electrică la dublul nivelului de anul trecut, ea a mai a anunțat cele mai mari reduceri de taxe din 1972, fără a oferi o explicație. Liz Truss a susținut o conferință de presă pe data de 14 octombrie prin care a anunțat un nou ministru al economiei și de asemenea a declarat că este determinată să rămână în funcție.

LIZ TRUSS, prim-ministrul Marii Britanii: Sunt absolut determinată să văd realizarea la ceea ce am promis, să ofer o creștere mai mare și mai prosperă Regatului Unit, pentru a trece de furtuna cu care ne confruntăm. Am oferit deja garanția de preț pentru energie și ne asigurăm că oamenii nu se confruntă cu facturi uriașe în această iarnă. Anume prin prisma problemelor pe care le-am avut, am acționat decisiv, pentru a ne asigura că avem stabilitate economică.

Șefa Cabinetului de la Londra a insistat că țara sa are nevoie acum de stabilitate și creștere economică, prin măsuri mai puțin populare, dar necesare.

Prim-ministrul va încerca să-și susțină sprijinul care se prăbușește, adunându-și miniștrii cabinetului într-o ședință de urgență, și apoi lansând o serie de întâlniri cu parlamentari conservatori revoltați, înainte de a planifica următorul buget peste două săptămâni.

Amintim că Truss a inclus 45 de miliarde de lire sterline în reduceri de impozite și a renunțat la planurile de reducere a impozitului pe venit pentru cele mai mari venituri fără o explicație a modului în care guvernul ar plăti pentru acestea. Ca urmare lira sterlină a căzut la cel mai mic nivel din istoria sa față de dolar, iar ratele dobânzilor la împrumuturile britanice au crescut și a fost nevoie de intervenția Băncii Angliei pentru a restabili calmul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).