Marcați
Opinie: Liss Truss detonează economica Britanică
13.10.2022, 17:25
Prim ministrul Marii Britanii, Liss Truss, a fost pusă la zid de către opoziție. Liderul acesteia, Kieir Stramer, a numit măsurile bugetare adoptate de guvern drept ”kamikaze”. Șefa Guvernului de la Londra și-a menținut ferm poziția în ceea ce privește măsurile adoptate, chiar dacă a primit numeroase critici dure la prima sa apariție în Camera Comunelor din poziția de premier.

Marea Britanie se confruntă cu o criză îngrijorătoare a costului vieții în condițiile în care rata inflației a ajuns aproape la 10%, fiind cea mai ridicată din rândul țărilor G7. Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit a anunțat că econommia țării încetinește din august, iar PIB-ul a scăzut cu 0,3%. La ședința din Camera Comunelor, Kieir Stramer împreună cu mai mulți deputați au ținut să îi acorde numeroase întrebări care să clarifice planurile oficialului de a rezolva problema crizei economice.

KIEIR STRAMER, liderul Partidului Laburist: Pe parcursul conducerii sale, Prim-ministrul a spus și o citez exact: ”O să fiu foarte clară, eu nu planific reduceri de cheltuieli publice”. O să se țină de această poziție?

LISS TRUSS, prim-ministrul Marii Britanii: Absolut! Ceea ce ne vom asigura este că, pe termen mediu, datoria va scadea, dar vom face asta nu reducând din cheltuielile publice, ci asigurându-ne că cheltuim bine banii publici.

Reprezentanții Camerei Comunelor, mai sunt preocupați de faptul că a crescut și rata ipotecară, ceea ce ar face cheltuielile populației și mai mari. Ei o acuză pe Truss de ignoranță și de haos în buget.

IAN BLACKFOOT, liderul Partidului Scoțian Național: Când premierul a stat ultima dată la tribună, ipoteca medie de doi ani cu tară fixă era de 4,5%. Acum este în creștere la 6,5%, lovind familiile de clasă medie cu 450 de lire sterline suplimentare pe lună de plăți ipotecare în fiecare lună. (MUSCA) Realitatea este, domnule Speaker, că Prim-ministrul ignoră daunele cauzate de haosul din bugetul mic, ea își face griji pentru a salva locul de muncă al cancelarului, dar multe familii sunt acum îngrijorate nu doar de încălzirea caselor, dar și de păstrarea propriilor case.

Potrivit sondajelor de opinie, premierul britanic pierde popularitate și în rândul susținătorilor propriului partid. Oamenii își pierd increderea în competența guvernului, iar 60% din populația țării cere alegeri generale imediate. Liss Truss a fost aleasă în funcția de Prim-ministru pe 6 septembrie după întâlnirea cu regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).