Marcați
Franța va furniza gaze Germaniei
13.10.2022, 15:46
Franța a început de astăzi să furnizeze gaze naturale Germaniei în contextul crizei energetice. Livrările sunt parte a angajamentului autorităților de la Paris de a asigura solidaritatea energetică a Uniunii Europene, deoarece Rusia reduce exporturile după invadarea Ucrainei.

Compania Europeană de transport a gazelor naturale GRTgaz a început să-și modifice rețelele de conducte cu luni în urmă pentru a putea trimite gaze în Germania, a cărei economie se bazează în mare măsură pe exporturile rusești pe care Moscova le-a redus ca răspuns la sancțiunile occidentale. Timp de decenii, rețeaua franceză a fost concepută doar pentru a primi gaze din Europa de Est. Este istoric, prima dată când Franța va livra gaz direct în Germania.

"Până acum trimiteam gaz vecinului nostru prin Belgia", - a declarat Thierry Trouve, directorul general al GRTgaz citat de Agenția France Presse.

Furnizarea de gaze ar permite Germaniei să producă mai multă energie electrică care, la rândul său, ar putea fi trimisă înapoi la rețeaua franceză în timpul orelor de vârf, deoarece aproximativ jumătate din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței rămân offline pentru întreținere sau verificări de siguranță.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: Deja de astăzi, pentru prima dată după foarte mult timp, Franța este un exportator de gaze către Europa de Est. Vom consolida acest lucru și ne vom pune în situația de a arăta solidaritate cu Germania în planul de gaze, dacă iarna va fi dificilă, iar Germania va avea nevoie. În același mod, Germania s-a angajat în solidaritatea electrică cu Franța și, prin urmare, se pune în situația de a produce mai multă energie electrică.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au convenit în septembrie asupra unui acord de cooperare energetică prin care Franța va trimite gaze Germaniei în cazul în care criza din Ucraina se prelungește.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).