Marcați
Nosatîi despre mobilizarea în armată
12.10.2022, 13:09
În Republica Moldova ar putea fi organizată mobilizarea parțială în Armata Națională. Asta s-ar putea întâmpla în rezultatul unei analize pe care o va face Ministerul Apărării, cu scopul de a spori capacitățile forțelor militare ale statului. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei emisiuni TV. El a explicat că, dacă va fi suficientă forță, care să asigure securitatea statului, atunci nu va fi necesară nicio mobilizare.

Întrebat în ce situație ar putea avea loc mobilizarea în Republica Moldova, Nosatîi a declarat că trebuie efectuate analize detaliate în acest sens și, dacă va fi necesar, se va face mobilizarea parțială, pentru a spori capacitățile Armatei Naționale.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Vreau să menționez că mobilizarea este un proces destul de complicat și nu se anunță la o oarecare simplă schimbare a situației. Trebuie niște analize mai detaliate și, dacă într-adevăr este necesar, se va face mobilizarea parțială, cu scopul pregătirii și sporirii capacității Armatei de a răspunde la provocări. Și vreau să menționez că noi facem analiza și vedem de cât este nevoie. Dacă avem suficientă forță care putem să asigurăm securitatea militară, atunci nu este cazul.

În același timp, ministrul Apărării nu crede că în Republica Moldova se va ajunge la mobilizare totală în forțele armate. Potrivit lui, pentru moment există suficient efectiv, asigurat cu echipamente necesare pentru apărarea securității statului.

ANATOLIE NOSATÎI: Mobilizarea totală este un scenariu foarte complicat și nu cred să ajungem până la el. Rezervă este suficientă pentru îndeplinirea misiunilor. Am mărit numărul de echipamente pentru militarii care sunt în armată și cel care ar fi necesar pentru suplimentarea numărului de militari. Pentru cei care sunt în serviciu, avem și lucrăm ca să mărim numărul, ca să asigurăm pe toți cu ce au nevoie. Militarii sunt asigurați cu cele necesare pentru asigurarea securității. Mă refer la veste antiglonț, căști, aparate de vedere.

Potrivit lui Nosatîi, în Armata Națională sunt aproape șase mii de militari, dintre care 2.500 sunt în termen, iar ceilalți angajați în bază de contract. De asemenea, capacitatea de completare cu ofițeri a armatei este de 90%, iar mai mulți ofițeri sunt în rezervă.

Discuțiile despre o potențială mobilizare în Armata Națională au început de la finele lunii februarie curent, când Federația Rusă a intrat cu război în Ucraina. Pînă zilele trecute, operațiunea militară nu a vizat Republica Moldova. Acum două zile însă spațiul aerian al țării noastre a fost survolat de trei rachete rusești, lansate din Marea Neagră, cu ținte pe teritoriul țării vecine. În această ordine de idei, președintele țării, Maia Sandu, a condamnat încălcarea neutralității statului de către Federația Rusă și a cerut să fie respectate hotarele țării. Ea a dat asigurări că autoritățile fac tot posibilul pentru a păstra liniștea în țară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).