Marcați
Salvatorii desfășoară o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon
12.10.2022, 10:37
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului.

Solicitat de agenție, reprezentantul Direcției generale prevenție, Eduard Ambrosii, a relatat că acțiunea are loc pe întreg teritoriul țării.

"Angajații IGSU merg prin gospodării pentru a informa cetățenii despre măsurile de securitate în timpul preparării vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite", a spus sursa citată.

Salvatorii recomandă ca încăperile unde se fermentează vinul să fie dotate cu ventilație corespunzătoare și frecvent aerisite.

"De asemenea, pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, este necesar să fie aprinsă o lumânare. În cazul în care aceasta se stinge, persoana nu trebuie să intre în încăpere, întrucât aportul de oxigen este insuficient. Lipsa de oxigen poate provoca amețeală și poate surveni leșinul. În acest caz, se recomandă ca persoana să fie scoasă din încăpere și să fie apelat Serviciul 112 pentru acordarea primului ajutor medical. Totodată, beciurile sau subsolurile urmează a fi bine aerisite", a menționat reprezentantul IGSU.

Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Conform IGSU, anul trecut, o persoană a avut de suferit în urma intoxicației cu dioxid de carbon.

moldpres.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).