Marcați
Criză de lemne în Europa
12.10.2022, 09:45
Întreg continentul European se pregătește pentru un deficit de energie și posibile sistări de curent în această iarnă. Sabotajul gazoductului Nord Stream este cel mai recent semn al poziției critice în care se află toată Europa, în timp ce Rusia reduce aprovizionarea cu gaze naturale. În aceste condiții, în țările europene a început vînătoarea pentru lemn de foc, care a devenit un produs deficitar.

Aproximativ 70% din încălzirea europeană provine din gaze naturale și electricitate, iar cu livrările rusești reduse drastic, lemnul folosit deja de aproximativ 40 de milioane de oameni pentru încălzire a devenit o marfă căutată. În mai multe țări europene prețurile la peleții de lemn practic s-au dublat, ajungând până la 600 de euro pe tonă. Au apărut deja semnale privind achizițiile de panică pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume. În timp ce unii oameni spun că sunt pregătiți să înfrunte iarna, alții nu știu cum vof face față scumpirilor.

CONSUMATOR: Totul devine din ce în ce mai scump, simți și tu, așa că tot ce are de-a face cu gospodăria, cu asigurarea, conducerea unei mașini, benzina cresc și ele foarte mult.

Pentru mulți europeni, principala preocupare este să facă tot ce este necesar pentru a avea căldură în lunile următoare. Îngrijorarea a devenit din ce în ce mai presantă pe măsură ce frigul de iarnă se apropie, iar disperarea pentru căldură ar putea crea probleme de sănătate și de mediu. Autoritățile mai multor țări Europene sunt îngrijorate că oamenii vor începe să ardă tot ce vor găsi. Arderea lemnului emite mai multe particule poluante decît traficul de masini, și emană mai mult dioxid de carbon decât petrolul, constată experții în mediu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).