Marcați
O nouă interconexiune de gaz
11.10.2022, 17:05
Securitatea energetică și digitală a statelor comunitare, dar și a țărilor din Europa de Est a fost subiect de discuție la un summit, desfășurat acum o zi, la Tallin. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, prezentă la eveniment, a vorbit despre progresele pe care le face Uniunea Europeană pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc și despre planurile de viitor ale spațiului comunitar.

Ursula Von Der Leyen s-a arătat indignată de șantajul rusesc în ceea ce ține livrările de gaze, și de sabotajul conductei Nord Stream. Ea a subliniat că sarcina de bază a Uniunii Europene este de a proteja cetățenii și economia mondială.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră critică. Conductele și cablurile subacvatice conectează cetățenii europeni și companiile din întreaga lume. Acestea sunt esențiale pentru servicii precum asistența medicală modernă, de exemplu, sau energia. Cablurile submarine de fibră optică transportă 99% din traficul global de internet. Și acum, pentru prima dată în istoria modernă a Europei, această infrastructură a devenit o țintă. Așadar, sarcina care ne stă în fața este clară: trebuie să ne protejăm mai bine liniile economiei mondiale.

În aceeași ordine de idei, șefa Comisiei Europene a vorbit și despre securitatea energetică și debarasarea de depedența livrărilor rusești de hidrocarbură.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: Am muncit din greu în ultimele șapte luni, de când Rusia a invadat Ucraina, și am lucrat cu succes pentru a scăpa de dependența noastră de combustibilii fosili ruși. Am întrerupt complet aprovizionarea cu cărbune rusesc. Și pot să vă dau două cifre referitoare la gazul rusesc: anul trecut, din toate gazele importate în Uniunea Europeană, 40% a fost gaz rusesc. În șapte luni, am reușit să reducem această dependență până la doar 7,5%.

În context, oficialul european a reiterat că autoritățile comunitare vor depune efortul maxim pentru a asigura independența energetică în spațiul comunitar.

URSULA VON DER LEYEN: Cu doar câteva zile în urmă, am inaugurat o nouă interconexiune de gaz între Bulgaria și Grecia. Aceasta aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele mediteraneene de GNL, nu numai prin Grecia către Bulgaria, ci și către România, Serbia și Macedonia de Nord. Aceste exemple, aceste interconexiuni schimbă jocul pentru aprovizionarea cu energie și securitatea energetică a Europei. Aceasta înseamnă acces la surse de energie de încredere în Uniunea noastră. Și înseamnă libertate de dependența rusă și libertate de șantajul rusesc.

De la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a venit cu un șir de sancțiuni față de Federația Rusă. De aproape zece luni, autoritățile comunitare sunt preocupate de asigurarea independenței țărilor din UE de gazele rusești.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).