Procesul de asigurare a populației cu lemne de foc este anevoios. Acest lucru este confirmat atât de oamenii care procură lemne, cât și de reprezentanții ocoalelor silvice. Cei din urmă nu reușesc să taie cantitatea solicitată de masă lemnoasă, în timp ce oamenii abia de fac față cheltuielilor de transport.
Locuitorii raionului Anenii Noi s-au înscris pe listele de la primării de săptămâni bune pentru a-și putea cumpăra lemne de foc. Lucrule însă se mișcă greu, spun oamenii.
"Am scris odată cerere și mi-au spus să vin miercuri, am venit miercuri, mi-au spus să mă duc acasă. Acum deja la noi la primărie am scris și văd că nimic, deja au trecut două luni, septembrie, octombrie, nimic, niciun lemn. Ce să facem? Să furăm lemne? Să tăiem copacii? Așa rău nu a mai fost niciodată, cum este acum. Își bat joc de oameni", - a spus locuitoarea raionului Anenii Noi.
Potrivit adjunctului șefului Ocolului Silvic din Anenii Noi, Vasile Chifiriuc în lunile august -septembrie, întreprinderea a recoltat aproximativ 2.500 metri cubi de masă lemnoasă, care au fost vândute rapid. Deși pe site-ul lemne.md acest ocol are peste 700 de metri steri în stoc, în realitate rezervele sunt epuizate.
"La ziua de vineri avem 782 de metri steri de lemne de foc. Acestă cantitatea este scrisă de persoane. Scrisul a fost efectuat conform listelor transmise de la primărie. A mai rămas, ca oamenii care au achitat lemnul să-l ridice din pădure. La moment stocuri disponibile de scris, de masă lemnoasă, noi nu avem. Sunt persoane care nu găsesc transport, care nu găsesc oameni să încarce și de aceea un pic durează", - a precizat el.
Un nou lot de lemne va fi disponibil abia la finele lunii octombrie, susține adjunctului șefului Ocolului Silvic din Anenii Noi, Vasile Chifiriuc.
"Procesul merge greu pentru că până se recoltează masa lemnoasă tot durează. Sunt gropi, arbuști crescuți, procedura durează. Masa lemnoasă sperăm că o să fie undeva după 20 octombrie. Adică la sfârșitul lunii o să începem a recepționa și a merge mai departe cu vânzarea, realizarea masei lemnoase", - a menționat Vasile Șchifiriuc.
În comuna Botnărești din raionul Anenii Noi, 250 de cetățeni s-au înscris în lista beneficiarilor de masă lemnoasă. Potrivit primarului localității, Victor Gorea, cererea este mare, deoarece aproape fiecare casă din sat se încălzește cu ajutorul sobei.
"Cererea este mare, deoarece abordarea făcută de centru, că cei ce dețin gaz să nu le fie eliberat lemn, nu este corect, pentru că nu poți impune omul să se încălzească cu 30 de lei metrul cub de gaz. Practic majoritatea își asigură o sobușoară. Anul acesta, din ianuarie până în prezent, practic toată pensia se duce pe gaz, anul acesta cred că nici 50 de procente din pensie nu poate acoperi costul gazului", - a spus el.
Victor Gorea confirmă că o problemă costisitoare pentru săteni este transportul pentru lemne. Autoritățile încearcă să-i ajute pe localnici cu ce pot.
"La solicitare le-am organizat transport la persoanele care au rămas în situația că nu au posibilitate. O unitate de transport, în medie poate să ia și 9 metri steri de lemne, de aceea și eu i-am organizat practic în grupuri. La rândul lor ei să se organizeze între ei să meargă câte trei persoane, trei gospodării, trei metri steri, sunt 9 metri steri. Nu este atât de costisitor pentru transport", - susține primarul.
Cele mai multe familii din Republica Moldova, sau aproximativ 680 de mii, se încălzesc iarna cu lemne sau cărbune. Amintim că anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a extins limita de comercializare a masei lemnoase pentru populație de la trei la cinci metri steri. Prețul unui metru ster de lemn tare costă între 550 de lei și 875 de lei, iar lemnul moale de la 350 de lei la 475 de lei pentru un metru ster. În acest context, Guvernul a preconizat pentru agenția ”Moldsilva” peste 64 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, pentru a nu permite majorarea prețurilor la lemnul de foc, vândut către populație pentru sezonul rece. Totodată, Republica Moldova urmează să primească 200 de mii de metri steri de lemn drept ajutor din partea României.
NTV Moldova