Marcați
Centrul capitalei, deblocat de mascați
10.10.2022, 17:50
Săptămâna a început cu nervi și întârzieri din cauza protestatarilor din centrul Capitalei, care au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Duminică aici au fost instalate corturi suplimentare chiar pe carosabil. Perimetrul a fost curățat de mascații din trupele cu destinație specială ”Fulger”.

Reprezentanții forțelor de ordine au venit dis de dimineață, deoarece sute de oameni au fost nevoiți să meargă pe jos, după ce transportul public a fost blocat din cauza corturilor amenajate pe carosabil. Manifestanții spun că unele corturi au fost rupte, iar toate bunurile au fost duse într-o direcție necunoscută.

PARTICIPANTA LA PROTESTUL: Au venit din partea aceea, din spatele Președinției, au îngrădit absolut tot drumul. Din partea asta și cea opusă nu au atins oamenii. Poliția a ieșit și a început să le spună oamenilor să deblocheze drumul, deoarece stau aici ilegal. După asta oamenii nu au vrut să plece și ei au început să dea cu piciorul în corturi, să le arunce și așa mai departe.

PARTICIPANTA LA PROTESTUL: Am văzut că a venit unitatea specială de poliție, a încărcat corturile, le-au strâns, le-au stricat. Îmi pare că în corturi erau chiar și lucruri personale, dar nu pot să răspund de asta și ei le-au încărcat și le-au dus.

PARTICIPANT LA PROTESTUL: Da, era orășelul cu corturi. Da, au chemat ”Fulger” și noi am încercat cumva să îi înfluențăm, dar s-a primit cu forța. Băieții s-au străduit să demonteze totul delicat și le-au demontat. Vom căuta alte metode să atragem atenția asupra noastră. Trebuie, fiindcă dacă vom tăcea mai departe nu va ieși nimic bun din asta.

De altă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu spune că poliția activează în conformitate cu cadrul legal.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: Noi totuși conștientizăm în prima fază pe legalitatea care trebuie să fie adusă în fața tuturor și aici mă refer în primul rând la organizatorii protestului. Aici mă refer la Primăria Municipiului Chișinău, iar indiferent dacă aceștea nu-și vor manifesta activitatea civică corectă în raport cu cetățenii Chișinăului, poliția va documenta în cadrul legal și va asigura fluidizarea traficului rutier și nu doar.

Cu o reacție la cele întâmplate în centrul capitalei a venit și premierul Natalia Gavrilița care a declarat că ordinea publică în centrul Capitalei a fost restabilită legal, odată ce autoritatea locală a acționat conform legii și a solicitat intervenția poliției.

"Dreptul la protest nu presupune încălcarea ordinii publice, periclitarea securității cetățenilor şi manipulări politice. De aceea, Guvernul va interveni fie prin Comisia Situații Excepționale, fie prin alte instrumente legale, pentru a reglementa modul de desfășurare a acțiunilor publice fără blocarea infrastructurii de transport", - a subliniat Natalia Gavrilița.

Protestul din centrul capitalei continuă non-stop din 18 septembrie. În fiecare weekend organizatorii întrunirii anunță creșterea numărului corturilor, care au fost amplasate în apropiere de Parlament și Președinție.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).