Producătorii mici de struguri nu au unde-și vinde recolta. Iar puținii cumpărători care sunt, sunt dispuși să plătescă bani puțini. Fermierii au venit să ceară ajutor la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Vadimir Bolea promite să vină în scurt timp cu un set de măsuri, inclusiv să discute cu procesatorii un preț mai mare de achiziție.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Agriculturii și Industriei Alimetare, viticultorii veniți la discuții susțin că producția de struguri din anul curent este în creștere, însă procesatorii nu sunt dispuși să cumpere cantitățile disponibile. Totodată, declară ei, prețul oferit de procesatori nu răscumpără eforturile investiționale. Pentru a evita astfel de situații pe viitor, ministrul Vladimir Bolea, îndemnă producătorii să se înregistreze în cadrul asociațiilor de profil, care le vor oferi mai multe oportunități.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Problema a fost a micilor producători, care au cinci, șase, șapte hectare, care au strânse un 10-20 de tone de struguri de masă. Evident că problema numărul unul este că ei nu sunt în asociații cooperativen evident că ei nu au frigidere pentru că sunt subdezvoltați ca și dimensiune economică. Tradițional, ei sunt acei vânzător, care vindeau la capătul rândului, unde venea tirul, se încărca direct din câmp, în mașină și se făceau exporturile în Europa de Est sau oriunde. Ultimii ani s-a schimbat conjunctura pieții și nu mai apar cumpărătorii din Belarus, Federația Rusă.
Ministrul Agriculturii și Inductriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că Guvernul va veni cu soluții pentru producătorii de struguri, care nu au posibilitate de export. Una din acestea ar fi comercializarea produsului autohton în zilele de weekend, în toate orașele din țară.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Vrem să încercăm cu ei, ca să le punem asigura măcar un preț de 2,50 pentru acești producătorii, ca să nu le dea cum este acum cu 1,80, 2 lei. După care sunt mulți producători care au struguri de calitate și nu au posibilitatea să-i vândă la export. O să încerăm prin piețele noastre să-i promovăm și în plus vom modifica legea comerțului interior, ca ei să poată, în Chișinău, Bălți, alte orașe, să avem posibilitate să vândă, producătorulu nostru autohton.
Cât ține de exportul sturgurilor de masă, acestea au crescut în aceste an, cu 100 de procente, menționează Vladimir Bolea, în pofida faptului că piața rusă, care era cea mai mare pentru viticultorii din Moldova, s-a închis.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Comparativ cu 2021, noi vorbim de luna august și septembrie, la exportul de struguri noi am dublat cantitatea. Anul trecut în această perioadă noi avusem un export de 4 mii 100 de tone. În acest an noi avem deja 10 mii de tone la export, din care, jumătate este Uniunea Europeană și jumătate sunt în țările din CSI. Acest lucru a fost posibil datorită asocierii, noi avem asociațiile producătorilor de struguri de masă, asociații foarte puternice, cu contracte bazate, cu potențial de a penetra piețele noi din Uniunea Europeană, România,
Ministerul Agriculturii prognozează că în acest an recolta globală de struguri va fi de 520 de mii de tone, în creștete cu aproximativ 30 de mii de tone față de anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 130 de mii de hectare de plantaţii viticole.