Marcați
Se scumpește energia electrică
6.10.2022, 14:05
Se scumpește energia electrică produsă în interiorul țării. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitarea companiei Energocom, care este furnizorului central de energie electrică, privind majorarea prețului la curent cu un leu și nouă bani pentru un kilowatt/ oră. Ca urmare noul tarif este de 4 lei și 33 de bani pentru un kilowatt pe oră, fără TVA.

Potrivit regulatorului, scumpirea se datorează prețurilor mai mari de producere a energiei electrice de către întreprinderile Termoelectrica și CET Nord.

SERGIU CAȘU, reprezentant ANRE: Factorii determinanți care au cauzat majorarea prețului reglementat cu circa 1,09 lei pe kWh oră față de prețul în vigoare sunt următorii: aplicarea prețului reglementat pentru energia electrică estimată a fi procurată de la S.A. „Termoelectrica” în cuantum de 4,54 lei/kWh, ceea ce este cu 1,19 lei/kWh mai mare decât prețul în vigoare și aplicarea prețului reglementat pentru energia electrică estimată a fi procurată de la S.A. „CET Nord” în cuantum de 4,57 lei/kWh, care este cu 1,46 lei/kWh mai mare decât prețul în vigoare.

În decizia ANRE se subliniază că majorarea prețului de cumpărare a energiei electrice are dept scop asigurarea viabilității economice a furnizorului central de energie electrică și consolidarea capacităților financiare ale acestuia, pentru a-și onora obligațiunile de a procura energia electrică produsă de sursele locale. Regulatorul nu a anunțat dacă această scumpire ar putea duce la o creștere a tarifelor pentru consumatorii finali. Pentru o astfel de decizie urmează să fie depuse solicitări separate din partea distribuitorilor.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).