Concernul rus Gazprom amenință să lase Republica Moldova fără gaze după 20 octombrie curent. Motivul ar fi întârzierile la plățile de achiziție a hidrocarburei, admise de compania Moldovagaz, dar și refuzul Ucrainei de a tranzita volume mai mari spre țara noastră. Responsabilii de la Kiev neagă acuzațiile, iar oficialii de la Chișinău califică drept motive inventate argumentele aduse de gigantul rus.
Pe canalul oficial de telegram al concernului rus Gazprom se anunță că, pe parcursul anului curent compania Moldovagaz a încălcat de mai multe ori condițiile contractuale privind termenii de achitare a livrărilor de gaze. Totodată, furnizorul rus dă vina și pe Ucraina, care ar fi limitat capacitățile de tranzit spre Moldova. Din acest motiv, în octombrie 2022, Gazprom anunță că va putea livra Moldovei doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Compania Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a întrerupe complet livrările în cazul încălcării obligației de plată până la 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării grave a termenilor de semnare a acordului de achitare a datoriei istorice a companiei "Moldovagaz". Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești, care sugerează modificări ale condițiilor contractuale, va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale la contract. se menționează în anunțul gigantului rus.
De altă parte, autoritățile de la Chișinău insistă că toate motivele invocate de furnizorul rus sunt inventate.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: La moment noi considerăm că nu există motive de a rezilia contractul și a închide fluxul de gaze pentru țara noastră. Din ce motive ar putea să o facă, putem doar să ne imaginăm, din anumite motive, credem noi, inventate. MUSCA Moldovagaz va achita consumul pentru septembrie și avansul pentru luna octombrie. Asta am făcut în ultimele zece zile. Noi regretăm această declarație. Eu sincer o văd ca pe o amenințare față de cetățenii noștri, pentru că să nu uităm, intrăm în iarnă iar oamenii au nevoie de predictibilitate.
Mai mult, potrivit lui Andrei Spînu, nici argumentul că Ucraina n-ar permite livrări mai mari nu corespunde realității.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: Ei zic că Ucraina nu vrea să asigure tranzitul, ceea ce nu este adevărat. Însă dacă ne uităm ce au făcut și cu alte țări din Europa, vedem că în 24 de ore, sau 48 de ore au limitat sau au sistat cu totul livrările de gaze pentru anumite țări mari.
Acest lucru a fost confirmat și de către oficialii de la Kiev. Directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale a OST gaz al Ucrainei, Olga Bielkova, a subliniat în cadrul forumului energiei comunitare, desfășurat la Ljubljana, că nu țara ei se face vinovată de faptul că Gazprom a limitat livrările de gaze naturale către Republica Moldova”. „OTS-ul de gaz al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudza în rețeaua ucraineană de transport a gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 mcm/zi, în timp ce 72mcm/zi este rezervat și plătit de Gazprom. Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a spus Bielkova.
În aceste condiții, vicepremierul Andrei Spînu, a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite pentru orice scenariu.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: Referitor la comportamentul Gazpromului, deci el așa a fost manifestat în ultimul an cu foarte multă incertitudine. Însă, noi avem acel plan de pregătire și de atenuare a unei crize de acest tip. Procurăm gaze de pe piața internațională, trecem Termoelectrica la păcură, economisim așa cum am spus de mai multe ori și solidar vom depăși această situație.
Concernul rus Gazprom cu care Republica Moldova are semnată o prelungire a contractului de furnizare a gazelor pentru cinci ani, a anunțat în ultima zi a lunii septembrie că pentru luna octombrie va limita livrările de hidrocarbură cu 30 de procente.