Moldova își va fortifica relațiile cu Alianța Nord - Atlantică în condițiile complicate din regiune și în contextul intenției Ucrainei de a adera la blocul militar. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul conferinței de presă cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty, aflat într-o vizită la Chișinău.
Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu a accentuat că trăim într-o regiune mult mai periculoasă decât ne puteam imagina acum un an, iar în aceste condiții țara are nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului. Astfel, acordurile de colaborare cu țările și organizațiile partenere vor fi fortificate în condiții transparente.
NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Știți foarte bine că avem parteneriate în domeniul apărării și cu SUA, și cu UE prin prisma inițiativei europene pentru pace și avem un parteneriat cu NATO de foarte mult timp în baza planului individual de acțiuni,inițiat în 2006. Republica Moldova are nevoie de fortificarea acestor parteneriate în continuare. Și, da, această fortificare este un obiectiv cheie pentru țara noastră și aceste parteneriate vor continua și se vor intesifica.
La rândul său, ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty a declarat că Marea Britanie va susține în continuare țara noastră în domeniul apărării.
LEO DOCHERTY, ministrul european al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Jos: Vreau să zic că aranjamentele formale cu privire la securitate țin de decizia Republicii Moldova, dar din partea noastră există mult entuziasm în ceea ce privește aprofundarea relațiilor de cooperare în acest sens. Credem că parteneriatele sunt bune, atunci când ține de o națiune prietenoasă, cum anume se vor desfășura aceste relații, deja este decizia Republicii Moldova, dar noi susținem aprofundarea acestora.
Republica Moldova cooperează cu Alianța Nord – Atlantică din 1994, când a fost semnat Documentul - cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”. Pe parcurs, colaborarea bilaterală s-a extins și în domeniul științific, iar din anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate ONU. În 2017 la Chișinău a fost inaugurat oficiul de legătură NATO la Chișinău.