NEGOCIERI TRILATERALE LA GUVERN
5.10.2022, 11:57
Sindicatele, patronatele și Guvernul nu au ajuns la un numitor comun privind salariul minim pentru anul 2023. În timp ce sindicaliștii cer o remunerare de cincii mii de lei, patronatele pun piciorul în prag. De altă parte, Guvernul spune că este nevoie de modificarea legislației salarizării pentru a aproba o creștere atât de semnificativă.
Reprezentanții Confederațiilor Naționale a Sindicatelor, ai Patronatelor și membrii Guvernului s-au întrunit din nou la o discuție tripartită pe marginea salariului minimc pentru anul viitor. Sidicaliștii au prezentat mai multe calcule din care reiese o leafă de 4950 de lei.
IGOR ZUBCU, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: Noi având statut de țară candidat, colegii din România ne-au atenționat despre riscul cum trebuie să intrăm în UE, cu ce salarii. Ei au intrat cu salarii mici, iar colegii din Polonia și-au mărit salariiile 14:38 și când au intrat în UE nu erau săracii Europei. Noi înțelegem că este greu pentru business, este greu și pentru Guvern dar noi trebuie să avem și niște standarde la stabilire a salariului minim pentru a crește costul forței de muncă în Republica Moldova.
Propunerea nu a fost pe placul patronatelor, care cred că la anul salariul mimim garantat pe economie în Republica Moldova ar trebui să constituie 4000 de lei.
LRONID CERESCU, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova: Îngrijorări au apărut la structurile care folosesc sistemul de salarizare tarifar. Aici apar probleme și îngrijorări că ei nu vor face față posibilității creșterii, pun la îndoială capacitatea de a avea acest venit, volum de lucru etc. Agenți economici de genul ăsta sunt foarte mulți. În jur de 4000 de lei ar fi mai mult sau mai puțin rezonabil.
De altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că majorarea salariului până la 5000 de lei ar cauza un impact puternic pentru sistemului bugetar. Oficialul a mai adăugat că pentru a opera o astfel de majorare, este nevoie de modificarea sistemului de salarizare.
MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: O creștere a salariului minim reprezintă un cost adițional la sectorul bugetar. Acest cost suplimentar nu este nesustenabil. Dacă vorbim de o creștere până la 5000 de lei, atunci diferența dintre costul pentru buget și încasările suplimentare ar fi în jur de 260 de milioane fără a considera că Guvernul oricum trebuie să crească salariile anul viitor. Din astea 260 de milioane o parte ar fi amortizate și de creșterea normală a salariilor de anul viitor. Deci, vorbim de un cost la buget probabil de sub 200 de milioane.
Amintim că săptămâna trecută, Guvernul a aprobat salariul minim unificat pentru sectoarele bugetar și real de 3500 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore.