Platforma compensatii.gov.md va fi lansată la începutul săptămânii viitoare. Potrivit, ministerului Muncii și Protecției Sociale, în aceste zile se lucrează la definitivat regulamentul programului în urma unor consultări publice cu experţii. Mecanismul prevede şapte paşi de acordare a categoriei de vulnerabilitate. Solicitanţii se vor putea înregistra o singură dată şi vor putea opera modificări la cererea depusă online doar în primele cinci zile. Autoritățile reiterează că persoanelor, care nu se vor înregistra pe platformă, li se va atribui automat categoria medie de vulnerabilitate.
Pentru a obține o categorie de vulnerabilitate energetică, familiile se vor înregistra individual pe platformă sau vor fi asistate de registratori. Este vorba de asistenții sociali comunitari și bibliotecarii din comunitate.
MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Solicitanții vor avea dreptul să se înregistreze în sistem o singură dată pe an și vor putea modifica datele declarate timp de cel mult cinci zile de la înregistrare . Pentru înregistare individuală va exista acel formular online, iar pentru înregistrarea asistată - un formular pe hârtie care se depune la asistentul social din comunitate. În cerere, solicitantul va include în componența familiei doar persoanele, care locuiesc cel puțin opt luni pe an, sau cel puțin patru luni pe perioada rece a anului.
În fiecare cerere solicitantul va indica numărul contractului pentru fiecare tip de energie consumată. Pentru stabilirea gradului de vulnerabilitate cetățenii trebuie să parcurgă șapte pași la înregistrare pe platforma compensații.gov.md. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, pentru fiecare al doilea membru al gospodăriei se va calcula 70 la sută din valoarea cheltuielilor de consum pentru primul membru al gospodăriei.
MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Primul pas este un set de non-vulnerabilitate. Este vorba de averea gospodăriei, dacă o gospodărie are bunuri care depășesc o valorea considerată ridicată, aceste gospodării nu vor fi eligibile pentru a beneficia de o categorie de vulnerabilitate energetică. Următorul pas este stabilirea nivelului minim de cheltuieli a gospodăriei casnice Și anume cheltuielile pentru consum trimestrul patru al anului precedent, total pe țară, din care vom exclude cheltuielile pentru apă, electricitate și gaz pentru ca noi să vedem care sunt cheltuielile minime ale unei familii până la plata pentru energie.
Mai mult, Spatari menționează că a fost realizat un plafon, ce va permite eliminarea activităților economice, care nu țin de consumul individual al energiei. Pentru a avea un sistem de compensare și estimarea a vulnerabilității corect, trebuie să estimăm doar consumul pentru confortul termic al persoanelor în cadrul familiei, a punctat ministul Muncii și Protecției Sociale.
MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Ne dăm seama că pentru energia termică unele gospodării pot regla consumul, alte nu pot regla consumul, de aceea, va exista un plafon numai pentru gospodăriile care pot regla consumul. În zonele urbane Chișinău, Bălți, există multe gospodării conectate la energia termică centralizată care nu pot regla consumul de energie de aceea, nu este judicios să punem un plafon pentru aceste gospodării.
Ministul a mai precizat că în cazul în care beneficiarii vor ridica compensații în baza unor informații false despre venitul lor, aceștia vor fi impuși să returneze banii statului. Anterior, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că în acest an o mare parte din comepsațiile pentru consumul resurselor energetice vor fi achitate din granturile oferite de statele europene. Este vorba despre 75 de milioane de euro, bani oferiți deja de Uniunea Europeană, un grant de 40 de milioane de euro anunțat de guvernul Germaniei și un grant de 10 milioane de euro care a fost promis de Guvernul României.