Marcați
TARIFUL RĂMÂNE NESCHIMBAT
5.10.2022, 11:44
Moldova cumpără din luna octombrie gaz natural la un preț mai mic, însă tariful pentru consumatorii finali nu poate fi mișcorat. Explicațiile vin din partea președintelui consiliului de administrare al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, care susține că ar fi două motive pentru menținerea tarifului actual.

Potrivit șefului de la Moldovagaz, Vadim Ceban, la aprobarea tarifului actual pentru consumatorii finali, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a reieșit din prețul de achiziție de aproximativ 927 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, ceea ce este cu aproape 147 de dolari mai puțin decât costul de achiziție pentru luna octombrie. Potrivit lui Ceban, pentru luna noiembrie acestă diferență va fi de peste 96 de dolari pentru o mie de metri cubi.

VADIM CEBAN, președintele CA Moldovagaz: În baza prevederilor Metodologiei de calcul, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, ANRE a inclus în tariful în vigoare de la 1 octombrie abaterile tarifare în valoare de peste 1 miliard 817 de milioane de lei, acumulate de compania "Moldovagaz" în perioada ianuarie-septembrie. Tariful adoptat permite nu doar compensarea cheltuielilor companiei, dar și să nu se acumuleze noi abateri, care vor duce inevitabil la o nouă creștere a prețurilor pentru consumatori. CART OUT, explică președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit acordului semnat cu furnizorul rus Gazprom pentru livrările de gaze în Republica Moldova, din luna octombrie este modificată formula de calcul al prețului de achiziție. Astfel, țara noastră cumpără în prezent hidrocarbura la un preț de puțin peste 1023 de dolari pentru o mie de metri cubi. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit din 1 octombrie un tarif pentru consumatorii casnici de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).