Marcați
Fără mobilizare în stânga Nistrului
4.10.2022, 12:35
Acțiuni de mobilizare în regiunea transnistreană nu sunt vizibile. Asigurarea vine din partea vicepremierului pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul a menționat în cadrul unei emisiuni la postul public de radio că, o eventuală mobilizare în stânga Nistrului ar provoca Kievul, lucru pe care Tirapolul nu și-l dorește. Totodată, vicepremierul și-a exprimat îngrijorările față de anexarea celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația armatei ruse. Un precedent extrem de periculos, mai ales în contextul pretinsului referendum care a avut loc în regiunea transnistreană în anul 2006, menționează Serebrian.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, dă asigurări că așa-zisa mobilizare parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin nu presupune acțiuni de înrolare și în regiunea transnistreană.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru reintegrare: "Nu am observat mișcări hotărâte în această direcție. Mai mult decât au fost mobilizările tradiționale de toamnă în așa-zisa armată transnistreană. Dacă și se produc anumite acțiuni de mobilizare, proporțiile sunt foarte limitate. Atât de limitate încât nici noi și nici partenerii internaționali care monitorizează atent ce se întâmplă în regiunea transnistreană, nu au observat. Ar fi ceva foarte periculos. O astfel de acțiune de mobilizare ar trezi atenția Kievului și Chișinăului, iar nimeni nu-și dorește acest lucru la Tiraspol".

Săptămâna trecută, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Legislativului să înăsprească pedepsele, pentru cei care se vor înrola într-o armată străină. În această ordine de idei, vicepremierul pentru Reintegrare a vorbit și despre anexarea ilegală de către Rusia celor patru regiuni ucrainene.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru reintegrare: "Este un precedent periculos pentru sistemul de valori, sistemul de drept internațional din Europa, pentru că principiile de la Helsinki au fost răsturnate. Ele au fost răsturnate încă în 2014 prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, acum acest lucru se adâncește. Prin anexarea celor 4 regiuni, putem spune că intrăm într-o eră nouă a relațiilor internaționale, care părea demult depășită. Cu referire la probabilitatea anexării unei părți a Republicii Moldova, nu cred, dar e o neîncredere circumstanțială".

La 30 septembrie președintele rus Vladimir Putin a semnat actele de anexare la Rusia a teritoriilor ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie. Acțiunea are loc după așa zisele referendumuri, desfășurate în acest regiuni în perioada 23-27 septembrie. Tot în aceeași zi președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că Kievul depune cerere de aderare accelerată la NATO.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).