Marcați
Încă 15 milioane de metri cubi de gaze
30.09.2022, 12:08
Rezervele de stat vor fi completate cu încă 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Acestea vor fi procurate de întreprinderea „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din Ucraina. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisa pentru Situații Excepționale.

Potrivit decizie Comisiei Situații Excepționale, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între „Energocom” și „Moldovagaz”. ”Pentru prima tranșă, de 10 milioane metri cubi, prețul de achiziție va fi de 1882,78 de dolari pentru 1.000 de metri cubi și va fi confirmat prin actul de predare-primire între „Moldovagaz” și „Gazprom”, la care vor fi adăugate costurile de livrare, prin sistemul de transport al ”Moldovatransgaz”, se arată în decizia CSE.

Totodată, ”a doua tranșă de procurare a gazelor naturale, în volum de cinci milioane metri cubi, va fi efectuată în luna octombrie, la un preț preliminar de 1.058,11 dolari pentru 1.000 de metri cubi, estimat conform situației din 23 septembrie 2022. Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea prețului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie”, se mai menționează în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.

Membrii CSE au decis și alocarea din bugetul de stat a 511 milioane lei Societății pe Acțiuni "Energocom” pentru majorarea capitalului social. La ședința din 29 septembrie, Guvernul a aprobat proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. Potrivit documentului, „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. Compania va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate, a precizat vicepremierul Andrei Spînu.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "Stabilirea cantității minime de gaze naturale, ce urmează a fi stocate în calitate de stocuri de securitate pentru anul curent. Vorbim de minim 22,8 milioane de metri cubi. Conform hotărârii, această cantitate va crește în anii următori. Pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, Energocom a achiziționat, la moment, gaze naturale în volum de 39,5 milioane metri cubi de gaz. Astfel, deja se îndeplinește cerința de 22,8 milioane metri cubi".

Anterior, reprezentanții guvernării de la Chișinău au avertizat că din 1 octombrie putem rămâne fără gaze, sub pretextul că partea moldovenească nu a respectat condițiile și termenii de audit al datoriei istorice a malului drept al Nistrului față de furnizorul rus. În același timp, puterea de la Chișinău crede că motivul real ar fi prețul mai mic pe care Republica Moldova ar trebuie să-l plătească odată cu schimbarea formulei de calcul a costului de furnizare, începând cu 1 octombrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).