Bolile cardiovasculare rămân a fi cea mai frecventă cauză a decesului în țara noastră. Zeci de mii de moldoveni mor, anual, din cauza afecțiunilor de inimă. Fumatul, sedentarismul și alimentația incorectă sunt principalii factori care contribuie la apariția maladiei. Medicii atenționează că boala afectează nu doar persoanele în etate, dar și cele apte de muncă. Ei susțin că aproape 80 la sută din cazuri pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. De ziua Mondială a Inimii, medicii îi îndeamnă pe oameni să fie responsabili și să aibă grijă de inima lor.
Șeful secției Insuficență Cardiacă din cadrul Instiutului de Cardiologie, Dorin Lîsîi, a declarat că cei mai afectați de bolile cardiovasculare sunt vârstnicii, însă maladia afectează și adulții.
DORIN LÎSÎI, șef de secție, Institutul de Cardiologie: "Rata de infarct la pacienți cu vârstă aptă de muncă rămâne mare. Pacienții după asta pot rămâne invalizi. Este, într-adevăr, o problemă serioasă. Dacă noi am merge pe jos sau ne vom folosi de bicicletă, în loc de mașină, am reduce riscul de boli cardiovasculare și ar micșora poluarea, care este un factor de risc și este responsabil în proporție de aproape 25% pentru bolile cardivasculare".
În pofida tuturor avertismentelor specialiștilor privind riscul acestei boli, mulți cetățeni continuă să ducă un mod de viață nesănătos, consttă șeful secției Insuficiență Cardiacă, Dorin Lîsîi.
DORIN LÎSÎI, șef de secție, Institutul de Cardiologie: "Fumatul, în primul rând, sedentarismul, alimentația incorectă, care poate duce la obezitate sau la mărirea nivelului de colesterol în sânge. Este un factor de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale, care este cauza principală a mortalității cardiovasculare. Aproape o treime din populația țărilor în curs de dezvoltare are hipertensiune arterială".
Statisticile arată că rata mortalității determinate de bolile cardiovasculare este de două ori mai mare în țara noastră, decât media la nivel mondial. În anul 2021 au decedat peste 45.400 de oameni, iar 56 la sută dintre decese au fost provocate de maladiile cardiovasculare. Pentru a preveni consecințele grave, oamenii trebuie să se adreseze cu regularitate la medic, a precizat Șeful secției Insuficență Cardiacă, Dorin Lîsîi.
DORIN LÎSÎI, șef de secție, Institutul de Cardiologie: "Este important și screeningul populației. Adică, toți bărbații după 40 și femeile după 50, ar trebui să-și determine nivelul glicemiei, colesterolul, să-și măsoare tensiunea arterială măcar o dată la un an, ca să depistăm din timp acei factori care pot duce la evenimente fatale în viitor".
Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an pe data de 29 septembrie. În acest an, sloganul este ”Implică-te cu inima pentru fiecare inimă”. Pentru a senzibiliza populația despre gravitatea și prevenjirea acestor boli, medicii din cadrul Institutului de Cardiologie au organizat un flashmob pe teritoriul instituției. Mai exact, ei au format o inimă, prin care au îndemnat oamenii să aibă grijă de sănătatea lor.
NTV Moldova