Marcați
PSRM cere alegeri anticipate
29.09.2022, 15:49
Opoziția parlamentară cere demisia actualei puteri de la Chișinău și organizarea alegerilor anticipate într-un timp restrâns, pentru a intra în iarnă cu o nouă conducere, care ar face față crizei energetice. Cererea este parte a unei declarații semnate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Socialiștii se declară indignați de acțiunile guvernului în actuala perioadă de criză energetică. Potrivit formațiunii, țara se află în pragul sezonului de încălzire, iar Guvernul nu poate spune ce se va întâmpla după 1 octombrie. "Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică continuă să majoreze tarifele la serviciile comunale, care sunt deja de 3-6 ori mai mari decât anul trecut. În același timp, guvernul promite să elaboreze anumite site-uri pentru solicitanții de compensații, iar președintele declară că situația este neclară pentru guvernare, dacă va fi gaz – nu se știe, ce compensații vor fi – ei, de asemenea, nu cunosc!", se spune în comunicatul de presă al PSRM.

În opinia Partidului Socialiștilor, în aceste condiții conducerea ANRE trebuie să demisioneze, iar agenția trebuie să fie lichidată. În același timp, opoziția parlamentară crede că actuala majoritate legislativă , dar și echipa guvernamentală nu mai fac față crizelor, de aceea este nevoie de alegeri anticipate. "În octombrie Partidul Socialiștilor va prezenta propriul plan anticriză de salvare a țării. Insistăm pe demisia guvernului criminal care comite un genocid asupra populației și conduce țara spre distrugere. Suntem ferm convinși de necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, resetarea guvernării și numirea unui guvern profesionist responsabil", concluzionează socialiștii.

De altă parte, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că și socialiștii se fac vinovați de actuala criză din țară. "Cei care au fost până acum la guvernare, printre care socialiștii, sunt direct responsabili de faptul că Moldova este acum o țară vulnerabilă, dependentă energetic, care încă se confruntă cu sărăcie și corupție. Guvernarea este pe deplin conștientă de greutățile cu care se confruntă la moment populația țării, situație creată de războiul din Ucraina și contextul politic mondial. Continuăm să venim cu soluții, atât pentru a ajuta la moment cetățenii, dar și cu proiecte pe termen lung. Ne-am asumat să facem schimbări sistemice, durabile, care să ne apropie de UE și lumea civilizată și asta vom continua să facem", se spune într-un comentariu transmis redacției noastre de purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.

În același timp, purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat pentru NTV Moldova că, în condiții de criză astfel de cereri nu-și au locul. "Nu ne putem permite cheltuirea banilor din buget, dar și schimbări de guvern în contextul foarte sensibil în care se află țara noastră, în vecinătatea unui război din Ucraina, dar și în contextul crizelor economice și de gaze în plan internațional”, susține Taburceanu.

Ultimele alegeri parlamentare anticipate au avut loc în vara anului 2021. În rezulatul scrutinului, în Legislativ au acces Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul politic Șor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).